Prima Pagina iOS Android a fost cel mai vulnerabil sistem de operare in 2016

Android a fost cel mai vulnerabil sistem de operare in 2016

Android a fost de departe cel mai vulnerabil sistem de operare in cursul anului 2016, asa cum ne arata graficul de mai jos realizat de catre cei de la Statista. Vorbim aici despre vulnerabilitati facute publice pentru principalele sisteme de operare folosite in produse utilizate in lumea intreaga, iar rezultatele sunt cu adevarat interesante, dupa cum puteti vedea.

Mai exact, in 2016 au fost descoperite 523 de vulnerabilitati pentru sistemul de operare Android, de peste 4 ori mai multe decat in cursul anului 2015. Pe de alta parte, in cazul iOS vulnerabilitatile au scazut cu mai mult de jumatate, de la 387 la 161, semn ca Apple a facut schimbari majore pentru a-si securiza sistemul de operare pentru utilizatori.

Daca anul trecut iOS era umilit de numarul mare de vulnerabilitati descoperite si compania Apple trebuia sa dea socoteala pentru toate, iata ca in 2016 lucrurile s-au schimbat. Acum Android are extrem de multe vulnerabilitati descoperite si facute publice, in timp ce iOS se dovedeste a fi unul dintre cele mai sigure sisteme de operare existente la nivel global.

Android a fost cel mai vulnerabil sistem de operare in 2016

Separat de iOS si Android, Windows 8.1 este cel mai sigur sistem de operare din lume, doar 154 de vulnerabilitati fiind raportate pentru el, cu 7 mai putine decat pentru iOS. Windows 10 este mai sigur decat OS X, doar 172 de vulnerabilitati fiind raportate pentru el, fata de 215, cate au fost raportate pentru sistemul de operare al Mac-urilor.

In continuare vedem ca Linux are in continuare extrem de multe vulnerabilitati raportate, in diversele sale versiuni disponibile pentru utilizatori. Android are la baza un kernel Linux, asa ca poate intr-o anumita masura s-ar putea explica numarul mare de vulnerabilitati prin aceasta asociere ale celor doua sisteme de operare.

Per total, Windows este cel mai sigur sistem de operare pentru calculatoare si laptopuri in 2016, iar asta in mod surprinzator, dar aici doar daca ne referim la Windows 8.1 si Windows 10. Separat cele doua sisteme de operare au mai putine vulnerabilitati decat Mac OS X, insa daca vom combina toate versiunile, atunci sistemul de operare al Apple este mai sigur.

Pentru terminalele mobile, iOS ramane cel mai sigur, dar asta daca excludem Blackberry, care nu este prezent in lista, cel mai probabil pentru ca nu au fost publicate vulnerabilitati pentru el.

vulnerabilitati-ios-android

 • Srb Srb

  Superb ! Ce inseamna calitatea si nu cantitatea

 • marian

  Zaone știi cum aflu cordonatele la o destinație căutată pe google Maps? Pe samsung doar țin mai lung pe destinația dorita de pe harta și-mi afișează dar pe iPhone îmi afișează doar adresa fără cordonate
  Aștept un rsp,mulțumesc

 • RaduD

  Ce bine se tine batranul Windows….!

 • Inainte se putea cu copierea link-ului spre localizare, dar acum Google a schimbat lucrurile. Ca sa fiu sincer, in noua versiune a Google Maps n-am cautat coordonate, asa ca nu stiu..

 • Orion4tech

  “Separat cele doua sisteme de operare au mai putine vulnerabilitati decat Mac OS X, insa daca vom combina toate versiunile, atunci sistemul de operare al Apple este mai sigur.”

  Greu cu logica asta. Foarte multe elemente din Windows 8.1 si 10 sunt identice deci nu ai cum sa combini vulnerabilitatile pentru ca in multe cazuri vorbim de aceleasi vulnerabilitati pentru ambele sisteme de operare.
  Eu acum folosesc Windows 8.1 si ca viteza, stabilitate nu este cu nimic inferior “marelui” Mac OS.

 • Mihai

  Se face un pin pe adresa, apoi cand apesi pe el apare un maniu care, in aceasta versiune, iti marcheaza locul cu un cod, gen 8GP8F3M5+MF. La cautare, in Google search ,il recunoaste si deschide google maps cu aceasta adresa. Nu mai exista coordonate standard, latitudine si longitudine, banuiesc ca Google Inc crede ca toti au telefoane cu aplicatia google maps…

 • Viorel Preda

  Corect! Nu poți lucra decât cu o singură versiune de Windows la un moment dat, deci folosind o singură versiune de Windows (8.1 sau 10) nu te expui la riscurile combinate ale celor două versiuni.

 • Viorel Preda

  Sunt de remarcat si urmatoarele:
  – total vulnerabilitati: iOS = 984 vs Android = 691
  – total tipuri de vulnerabilitati: iOS = 2248 vs Android = 1051
  – in 2015, vulnerabilitati: iOS = 387 vs Android = 125, intr-o perioada in care iOS era considerat mult mai sigur decat Android
  – iOS este vulnerabil la atacuri DoS (561), Code Execution (492), Overflow (425), Memory Corruption (423)
  – Android este vulnerabil la Gain Privileges (275), atacuri DoS (173), Overflow (160) si Code Execution (155)

  Dupa cum se vede, Android este mai putin vulnerabil decat iOS la tipurile de atac, singurul tip de atac care depaseste 200 fiind Gain Privileges, in timp ce iOS inregistreaza peste 400 la patru tipuri de atac.
  Android a avut un 2016 greu, cu 250 vulnerabilitati de Gain Privileges. Asta a crescut semnificativ numarul de vulnerabilitati. In rest, este un sistem de operare cu mult mai sigur decat iOS.

 • amfetamin

  Deci articolul de fata e o minciuna sfruntată sa înțeleg?

 • Viorel Preda

  Dacă asta ai înțeles tu… N-am cuvinte!

 • Greu cu logica la tine, si cu ocazia asta ai singurul avertisment privind ironiile, la urmatorul stii ce se intampla.
  In statistici este prezentat Mac OS X cu toate versiunile, deci combinat, Windows este prezentat separat pe versiuni. Daca la Mac OS X s-au putut combina versiunile si la Windows s-au facut intrari separate, atunci este destul de logic de inteles ca pentru fiecare dintre cele doua versiuni exista vulnerabilitati separate si le poti aduna. In caz contrar, daca vulnerabilitatile ar fi fost aceleasi pentru multiple versiuni ale Windows, s-ar fi prezentat ceva combinat, ca la OS X.

 • Sincer, ultima fraza e foarte comica. In baza ei, tot ce e mai sus e discutabil din toate punctele de vedere.
  Ma intreb de ce exista atat de mult malware pentru Android si cateva, de le numeri pe degete, pentru iOS. Pentru ca Android e mai sigur…

 • Andrewsbcr

  Zaone, cu tot respectul, ‘ai singurul avertismentprivind ironiile, la următorul știi ce se întâmplă’, adică îl pui pe mute. Vorbesti serios ? Adică pe Srb care se lua de un user cu Nickul ‘KFC’ și ii spunea ca e dolofan și sa meargă sa mănânce Fast food pentru ca nu are treaba cu iPhoneul nu îl avertizezi deloc ??? 😐

 • Avand in vedere ca se iau unul de celalalt, ar trebui sa-i avertizez pe amandoi, nu?

 • Viorel Preda

  Judecand dupa numere, 984 > 691 si 2248 > 1051, corect?
  Tu ai scris articolul facand referire la anul 2016, si este perfect adevarat tot ce ai scris: in 2016, Android a fost cel mai vulnerabil sistem de operare pentru mobile. Eu am vrut sa prezint o imagine mai globala, si sa aduc in discutie si situatia pe toata durata existentei celor doua sisteme de operare.

  Ar trebui sa precizez si faptul ca Android are 347 vulnerabilitati foarte grave (9/10) in vreme ce iOS sta mai bine cu 184 foarte grave.

  Pe Android exista malware ca numar de programe malware, dar nu si ca vulnerabilitati: de exemplu, 20 programe malware exploateaza o singura vulnerabilitate, in vreme ce pe iOS, pot exista 3 programe malware care exploateaza 1-2 vulnerabilitati.

  Android are slabiciunile lui, dar din cate vad, exista 1050 tipuri de vulnerabilitati identificate in toata existenta lui (din care 250 identificate doar in 2016). iOS are 2248, ceea ce il face mai expus riscului de malware.

 • Sincer, in fiecare an companiile de securitate informatica spun ca Android este mai putin sigur decat iOS, dar an dupa an. In conditiile astea.. de unde ai datele ?

 • Viorel Preda

  Datele pe care le-am scris sunt de pe site-ul oficial cvedetails.com
  Da si tu o privire si vezi ca am luat datele corecte de acolo.

  Vulnerabilitati iOS: https://www.cvedetails.com/product/15556/Apple-Iphone-Os.html?vendor_id=49

  Vulnerabilitati Android:
  https://www.cvedetails.com/product/19997/Google-Android.html?vendor_id=1224

  Companiile de securitate informatica spun ce vor ele, si depinde cum interpretezi informatiile. Android este vulnerabil in masura in care folosesti terminale fantoma produse de producatori fantoma de prin China. Daca folosesti un dispozitiv premium (Samsung S, Google Pixem Google Nexus, LG, Sony, etc) este greu de crezut ca Android este atat de vulnerabil pe cat se lasa sa se inteleaga.
  Alta este situatia in care vorbim de producatori de genul Kikiriki sau altii de genul asta din China. Alta este situatia in care vorbim de aplicatii din afara magazinului Google Play, unde Google nu are nicio autoritate.

 • Orion4tech

  Vai ce sa zic m-ai dat pe spate. Creai ca ma intimidezi? Fa si tu putina munca jurnalistica. MacOS are cota de piata mai mica decat Windows 8.1 sau XP deci oricum versiunile mai putin utilizate de MacOs sunt irelevante statistic. Versiunile de Windows au un user base suficient de reprezentativ incat sa fie prezentate separat.