Android a fost cel mai vulnerabil sistem de operare in 2016

Android a fost de departe cel mai vulnerabil sistem de operare in cursul anului 2016, asa cum ne arata graficul de mai jos realizat de catre cei de la Statista. Vorbim aici despre vulnerabilitati facute publice pentru principalele sisteme de operare folosite in produse utilizate in lumea intreaga, iar rezultatele sunt cu adevarat interesante, dupa cum puteti vedea.

Mai exact, in 2016 au fost descoperite 523 de vulnerabilitati pentru sistemul de operare Android, de peste 4 ori mai multe decat in cursul anului 2015. Pe de alta parte, in cazul iOS vulnerabilitatile au scazut cu mai mult de jumatate, de la 387 la 161, semn ca Apple a facut schimbari majore pentru a-si securiza sistemul de operare pentru utilizatori.

Daca anul trecut iOS era umilit de numarul mare de vulnerabilitati descoperite si compania Apple trebuia sa dea socoteala pentru toate, iata ca in 2016 lucrurile s-au schimbat. Acum Android are extrem de multe vulnerabilitati descoperite si facute publice, in timp ce iOS se dovedeste a fi unul dintre cele mai sigure sisteme de operare existente la nivel global.

Android a fost cel mai vulnerabil sistem de operare in 2016

Separat de iOS si Android, Windows 8.1 este cel mai sigur sistem de operare din lume, doar 154 de vulnerabilitati fiind raportate pentru el, cu 7 mai putine decat pentru iOS. Windows 10 este mai sigur decat OS X, doar 172 de vulnerabilitati fiind raportate pentru el, fata de 215, cate au fost raportate pentru sistemul de operare al Mac-urilor.

In continuare vedem ca Linux are in continuare extrem de multe vulnerabilitati raportate, in diversele sale versiuni disponibile pentru utilizatori. Android are la baza un kernel Linux, asa ca poate intr-o anumita masura s-ar putea explica numarul mare de vulnerabilitati prin aceasta asociere ale celor doua sisteme de operare.

Per total, Windows este cel mai sigur sistem de operare pentru calculatoare si laptopuri in 2016, iar asta in mod surprinzator, dar aici doar daca ne referim la Windows 8.1 si Windows 10. Separat cele doua sisteme de operare au mai putine vulnerabilitati decat Mac OS X, insa daca vom combina toate versiunile, atunci sistemul de operare al Apple este mai sigur.

Pentru terminalele mobile, iOS ramane cel mai sigur, dar asta daca excludem Blackberry, care nu este prezent in lista, cel mai probabil pentru ca nu au fost publicate vulnerabilitati pentru el.

vulnerabilitati-ios-android