Cum a recuperat Apple in secret un prototip al iPhone

Un prototip al primului iPhone a fost pierdut intr-un avion de catre un celebru angajat al companiei Apple, el fiind regasit dupa cateva ore de cautari.

Presupun ca majoritatea dintre voi va amintiti povestea acelui iPhone 4 pierdut de catre un angajat Apple intr-un bar si prezentat lumii intregi inaintea prezentarii. Informatiile respective au adus Apple in centrul atentiei si au stat la baza unui scandal imens intre companie si o publicatie americana, insa in final tot iPhone a castigat, acela fiind punctul in care vanzarile au crescut semnificativ.

Acesta nu este totusi primul prototip al iPhone pierdut de catre un angajat al companiei Apple, celebrul Tony Fadell fiind aproape de face acelasi lucru. Tony Fadell este cunoscut ca “parintele iPod” pentru munca depusa in dezvoltarea acestui produs, insa el a lucrat inclusiv la dezvoltarea iPhone si a reusit sa piarda, timp de cateva ore, un prototip al iPhone 2G.

Cu multi ani in urma, Tony Fadell folosea un prototip al iPhone in afara companiei Apple si a transportat unul intr-o calatorie avuta cu un avion. Terminalul era plasat in buzunarul pantalonilor, insa dupa finalizarea calatoriei a realizat ca prototipul nu se mai afla in buzunarele sale, iar de aici a inceput o adevarata criza pentru el.

Cum a recuperat Apple in secret un prototip al iPhone

Fiind sigur ca Steve Jobs il va concedia pentru pierderea prototipului, asa cum a si avertizat presedintele Apple de la bun inceput, Tony Fadell a trecut printr-o sperietura serioasa cu mai bine de 10 ani in urma. Cautand prin toate buzunarele hainelor el nu a gasit prototipul primului iPhone, asa ca a fost nevoit sa apeleze la angajatii liniei aeriene pentru a-la juta sa-l gaseasca.

Fara sa le spuna angajatilor ce importanta are terminalul pe care trebuie sa il gaseasca, dispozitivul a fost recuperat din spatiul dintre scaunele avionului. Se pare ca el a cazut din buzunar si a intrat intr-unul dintre spatiul dintre scaune, iar acolo putea ramane pentru multa vreme daca el nu era atat de important pentru compania Apple.

“Steve had expressly told me it was totally top secret. He said he was going to fire anyone who tells the world. I was sweating bullets. I was walking through every scenario thinking about what could happen,” he told me. None of them ended well. After two hours, relief – thanks to the efforts of a search party that didn’t know what it was trying to find. It fell out of my pocket and it was lodged in between the seats!”

Daca Tony Fadell n-ar fi recuperat acel prototip al primului iPhone, atunci prezentarea lui Steve Jobs din 9 ianuarie 2007 ar fi putut fi complet diferita, cu multa lume stiind la ce sa se astepte. Poate ca acest lucru i-ar fi oferit primului iPhone posibilitatea de a atrage si mai multi clienti, insa chiar si asa, el a avut parte de o primire extrem de buna.

prototip-iphone-pierdut