iPhone 2G – comparatia primelor doua sisteme de operare

Acorn OS si iOS pentru iPhone 2G sunt comparate intr-un nou clip video, prototipuri vechi ale iPhone fiind folosite pentru comparatie.

Saptamana trecuta v-am prezentat Acorn OS, prima versiune a sistemului de operare pentru iPhone 2G, ea fiind creata de catre un ii ingineri Apple in baza iPod si a interfetei sale. Acest proiect a fost condus de catre Tony Fadell, “parintele iPod”, dispozitivul sau avand denumirea P1, iar in final sistemul de operare nu a fost ales pentru ca era prea greu de utilizat.

Cel de-al doilea proiect a fost condus de catre Scott Forstall, cel care avea sa devina vicepresedinte senior al Apple si avea sa supravegheze 6 ani de dezvoltare a iOS. Acest proiect avea denumirea P2 si se baza pe controlarea iPhone folosind iconite care sa faciliteze interactiunea cu diverse functii ale terminalelor noastre, el fiind ales in final pentru folosire.

In clipul video de mai jos puteti vedea o comparatie intre Acorn OS si ceea ce este baza sistemului de operare iOS, pentru a intelege diferenta dintre ele. Acorn OS este extrem de dificil de utilizat si impune interactiunea doar folosind o rotita existenta la baza ecranului iPhone 2G, intreaga metoda fiind indezirabila pentru Steve Jobs.

iPhone 2G – comparatia primelor doua sisteme de operare

Dorind sa lanseze un smartphone care sa fie extrem de usor de folosit, Steve Jobs a pus accent pe dezvoltarea a ceea ce urma sa devina iPhone OS din anul 2007. Aceasta metoda de a folosi un smartphone s-a dovedit a fi atat de buna, incat toate smartphone-urile competitoare s-au bazat pe ea si absolut toate existente acum se bazeaza pe ea.

“The P1 project is Tony Fadell’s project. The P1 iPhone is essentially an iPod OS on a touch screen device. At the time, the iPod had control of the market and people were very comfortable with the device. Then there was the P2 project, Scott Forstall’s. Contrary to the P1 interface, the P2 OS used individual icons to interact with the phone rather than a scroll wheel. It was the first true touch and app driven phone experience. When the iPhone was undergoing development, both projects ran what is known as Acorn OS and ran on the same hardware. Both teams were extremely competitive because both project teams wanted to impress Steve Jobs.”

Daca Steve Jobs ar fi ales sa foloseasca Acorn OS ca sistem de operare pentru iPhone, atunci exista o mare sansa ca actualul mod de a utiliza un smartphone sa fi aparut mult mai tarziu. Clipul video de mai jos ne arata un punct de cotitura in istoria evolutiei telefoanelor mobile si trebuie sa le multumim celor de la Apple care au creat acest sistem.