YouTube nu mai afiseaza clipuri video 4K in Safari

YouTube nu mai afiseaza clipuri video 4K in Safari pentru utilizatorii de Mac-uri, schimbarea fiind una care-i forteaza pe utilizatori sa foloseasca Chrome in aceast scop. Schimbarea a luat prin surprindere foarte multi posesori de Mac-uri, insa ea era asteptata inca de acum 3 ani de zile, iar compania Apple s-a ferit sa faca modificarile necesare pentru a nu-i lasa pe utilizatori fara 4K in YouTube.

In 2013 YouTube a anuntat ca va renunta la vechiul codec H.264 pentru redarea clipurilor video 4K pentru utilizatorii din intreaga lume. In schimb YouTube va afisa clipurile video 4K doar cu noul codec VP9, care ofera o optimizare mult mai buna, genereaza consum mai mic de banda si energie pentru a reda clipurile, dar nu este suportat de Safari.

Desi YouTube a anuntat inca din 2013 schimbarea pe care a facut-o acum, compania Apple nu a implementat intre timp suport pentru noul codec VP9. In aceasta idee, Safari nu mai afiseaza in momentul de fata clipurile video YouTube in format 4K, daca ele sunt disponibile, dar asta numai pe Mac, doarece pe iOS suportul nu este oricum oferit pentru utilizatori.

“Upon further inspection, I discovered that Youtube stores different kinds of video on their servers, encoded either in VP9 or the older H264 codec. Safari has no VP9 support…so it gets automatically served a H264 version from Youtube (you can verify codec by right clicking > stats for nerds). Chrome supports VP9 so gets served that version…”

Din pacate, avand in vedere ca Apple nu a implementat pana acum suport pentru codecul VP9 in Safari pentru macOS, este greu de spus cand va face acest lucru. Pana atunci, daca folositi un Mac si vreti sa vizualizati clipuri video YouTube in 4K, va trebui sa folositi Chrome, sau alte browsere care au sport pentru noul codec VP9.

safari-4k-youtube