Prima Pagina Youtube YouTube nu mai afiseaza clipuri video 4K in Safari

YouTube nu mai afiseaza clipuri video 4K in Safari

YouTube nu mai afiseaza clipuri video 4K in Safari pentru utilizatorii de Mac-uri, schimbarea fiind una care-i forteaza pe utilizatori sa foloseasca Chrome in aceast scop. Schimbarea a luat prin surprindere foarte multi posesori de Mac-uri, insa ea era asteptata inca de acum 3 ani de zile, iar compania Apple s-a ferit sa faca modificarile necesare pentru a nu-i lasa pe utilizatori fara 4K in YouTube.

In 2013 YouTube a anuntat ca va renunta la vechiul codec H.264 pentru redarea clipurilor video 4K pentru utilizatorii din intreaga lume. In schimb YouTube va afisa clipurile video 4K doar cu noul codec VP9, care ofera o optimizare mult mai buna, genereaza consum mai mic de banda si energie pentru a reda clipurile, dar nu este suportat de Safari.

Desi YouTube a anuntat inca din 2013 schimbarea pe care a facut-o acum, compania Apple nu a implementat intre timp suport pentru noul codec VP9. In aceasta idee, Safari nu mai afiseaza in momentul de fata clipurile video YouTube in format 4K, daca ele sunt disponibile, dar asta numai pe Mac, doarece pe iOS suportul nu este oricum oferit pentru utilizatori.

“Upon further inspection, I discovered that Youtube stores different kinds of video on their servers, encoded either in VP9 or the older H264 codec. Safari has no VP9 support…so it gets automatically served a H264 version from Youtube (you can verify codec by right clicking > stats for nerds). Chrome supports VP9 so gets served that version…”

Din pacate, avand in vedere ca Apple nu a implementat pana acum suport pentru codecul VP9 in Safari pentru macOS, este greu de spus cand va face acest lucru. Pana atunci, daca folositi un Mac si vreti sa vizualizati clipuri video YouTube in 4K, va trebui sa folositi Chrome, sau alte browsere care au sport pentru noul codec VP9.

safari-4k-youtube

 • Daniel

  Superb !! Nu e paradoxal că o firma care impune calitate să scoată calitatea din safari? 🙂 Srb, cum comentați?

 • Florin

  Simplu. Codecul VP9 este deocamdata inutil iar Google il forteaza ca sa-si arate muschi ca detine youtube. Singurul procesor care decodeaza hardware VP9 este Kaby Lake/ Restul procesoarelor trebuie sa o faca softwate (prin CPU nu prin Quick Sync) iar daca nu ai cel putin i5 bu ai nici o sansa de decodare fluida a VP9. Procesorul lucreaza aproape de 100% cu consumul aferent de energie. Asa ca pur si simplu nu vad de ce forteaza Google VP9 cand nici 1% din hardware nu e in stare sa-l decodeze.

 • Srb Srb

  citeste comentariul lui Florin

 • Srb Srb

  kaby lake este raspunsul

 • Florin

  Vp9 nu inseamna calitate mai buna fata de h264. Inseamna aceeasi calitate dar la un bitrate mai mic facut cu o compresia video mai mare deci nevoie de calcul mai mare. Nu prefera nimeni codecul VP9 ( cu un consum de procesor de 80W). Pai ce te faci pe un laptop ca descarci bateria intr-o ora. Cei care doriti sa verificati consumul de procesor cu VP9 mergeti pe Chrome (nu conteaza daca Windows sau mac) si deschideti un videoclip pe youtube cu 4k/60 fps.

 • Florin

  Acum cine stie ce inseamna videoclip nou?? Cele incarcate de acum o zi de cand a luat decizia Google sau de-acum o saptamana…Aiurea este o decizie de forta care afecteaza toti utilizatorii nu doar de mac. Eu pe mac folosesc Firefox care iarasi implicit deschide pe youtube VP9, nu h264. Desigur ca degeaba imi deschide versiunea preferata de Google din moment ce mie imi urca procesorul catre 50%. Asa ca am bagat pluginul h264ify si am uitat de VP9 pe youtube. Toate videoclipurile sunt AVC (h264)

 • Florin

  Srb daca îți aduci aminte, am spus ca am comandat si apoi am renuntat la nMBP de 13″ tocmai din cauza limitari de procesor. Astept varianta de anul asta fiindca nu am vrut sa fiu limitat din start din cauza procesorului Skylake. Urmatorul va avea cel putin Kaby Lake care decodeaza si VP9 si HEVC.

 • Srb Srb

  corect..si eu o sa iau cel cu kaby lake…sigur or sa imbunatateasca si bateria. Adica pe acesta o sa il schimb doar sper ca apple nu o sa astepte iar 2 ani..si sper ca in Octombrie sa il lanseze

 • terrymada

  Daniele ai cam ramas ca la dentist, asa-i?😂😂😂

 • Cristi

  La mine merge sa vizualizez 4K in Safari!

 • noname

  Srb Srb Nu am văzut un lake mai mare ca tine în viața mea =)))))))