UBER a mintit soferii privind veniturile generate de curse

UBER a mintit soferii cand a promovat anunturi de angajare in care mentiona venituri anuale mari, doar 10% dintre soferi reusind sa le atinga.

UBER a fost de acord sa plateasca nu mai putin de 20 de milioane de dolari dupa ce autoritatile americane au acuzat compania ca a mintit in ofertele de munca promovate in decurs de mai mult de 1 an. Mai exact, in ofertele de munca in care UBER sustinea ca se afla in cautare de soferi pentru platforma sa de taximetrie, compania anunta incasari anuale cu o metie de 90.000 de dolari pentru New York.

Incasarile anuale medii raportate de catre UBER variau in functie de orasul pentru care erau cautati soferii, dar autoritatile americane au descoperit ca informatiile sunt inselatoare. Practic, in perioada mai 2014 – august 2015, UBER a promovat anunturi de angajare in care cifrele privind veniturile ce ar urma sa fie incasate de catre soferi erau ireale, acestia castigand de fapt mai putin decat sumele publicate.

Desi UBER promitea venituri de 90.000 de dolari anual pentru soferi in New York, in realitate venitul mediu in oras atinge doar 29.000 de dolari, deci o treime din suma. In San Francisco lucrurile stau si mai prost, UBER promitand venituri anuale de 74.000 de dolari, insa in realitate ele abia ating 21.000 de dolari pentru soferii din platforma.

UBER a mintit soferii privind veniturile generate de curse

Conform autoritatilor, mai putin de 10% dintre soferii din New York si San Francisco au obtinut venituri anuale care sa fie in concordanta cu afirmatiile celor de la UBER. Practic, UBER a pacalit oamenii pentru ca ei sa devina soferi in platforma, iar acesia au castigat cu mult mai putin decat sperau, lucru care nu este acceptat de catre autoritati.

“To induce individuals to become Uber Drivers, Uber has advertised and marketed the earning potential of its Drivers on Craigslist, its company website, and other advertising and marketing media. Uber has publicized high annual and hourly earnings to entice consumers to become Uber Drivers. However, once Drivers have begun to receive their paychecks, Drivers have discovered their actual earnings were substantially less than Uber has claimed.”

Mai mult decat atat, UBER a promis ca va ajuta soferii sa cumpere, sau sa inchirieze masini pentru a face cursele, promitand conditii bune in care ei isi pot procura o masina. In realitate, se pare ca soferii au avut parte de conditii mult mai proaste si au ajuns sa plateasca mai multi bani decat daca si-ar fi cumparat o masina in leasing de la un dealer.

“Further, Drivers in Uber’s Vehicle Solutions Program – which has connected Drivers with subprime auto companies and dealers – have in many instances received worse than industry average rates, made payments for hundreds of dollars more per month than advertised, and entered into leases imposing costs for mileage.”

Pentru toate acestea, UBER va plati 20 de milioane de dolari catre guvernul american sub forma unei amenzi pentru a scapa acum de investigatii. Desigur ca asta nu rezolva problemele soferilor pacaliti, care au ajuns sa cheltuie mai mult decat credeau, dar cam asa functioneaza totul in SUA.

uber-venituri-soferi-curse