Vanzarile de Mac-uri au scazut cu 10% in 2016

Vanzarile de Mac-uri au scazut cu 10% in 2016 fata de 2015, aceasta fiind si prima scadere in vanzari inregistrata de catre compania americana din 2001 si pana in prezent. Vanzarile de calculatoare au scazut cu 5.7% in 2016 fata de 2015, deci Apple a avut parte de o scadere mai mare decat cea a restului industriei producatoare de PC-uri.

Apple a cazut si in topul vanzatorilor de PC-uri, tot cei 4 din top 5 inregistrand cresteri ale vanzarilor, in timp ce americanii au fost singurii cu o scadere. Desi in T4 2016 vanzarile de Mac-uri au crescut fata de T4 2015, cresterea nu a fost suficient de mare pentru a compensa un an mai prost, ASUS intrecand Apple in vanzarile de PC-uri.

Competitorii Apple nu au avut parte de cresteri foarte mari, insa au inregistrat cresteri, spre deosebire de compania Apple, care a inregistrat doar o scadere a vanzarilor. Pretul mare al Mac-urilor este marea problema pentru compania Apple, iar asta deoarece majoritatea competitorilor au produse mult mai ieftine si implicit mai cautate.

Apple a avut intotdeauna calculatoare scumpe si pana acum a reusit sa isi mentina vanzarile la un nivel ridicat cu marketing-ul foarte bun facut pentru promovarea lor. Problema este ca la un moment dat lumea gaseste alternative mai ieftine si cu mai putine probleme, asa ca Apple va trebui sa isi regandeasca putin strategia pentru viitor.

“Those four companies represent 65.2% of the overall market and each grew year- over-year, while Apple ceded ground, declining 30 bps to 7.1%. The other 27.7% of the market is comprised of more than 200 vendors. In a market expected to consolidate, Samsung and Fujitsu are reported to be in discussions to sell their PC businesses to Lenovo.”

vanzari-pc-2016-apple

9 COMENTARII

  1. E clar că Macul nu este un motor de creștere pentru Apple, și nici nu va fi vreodată, contrar a ceea ce visa unul pe aici.
    Apple ar trebui să mai scadă pretul, computerul nu mai este produs de lux ca acum 40 ani.

  2. Decât să vândă 1 milion de Macuri cu profit unitar de 500 euro (1 mil x 500 = 500 mil euro), ar putea vinde 2 milioane cu profit unitar de 300 euro (2 mil x 300 = 600 mil).

    Nu e vorba de costuri mari de fabricație, ci de faptul că Apple plasează Macul în categoria premium, dar în ziua de azi cumpărătorului are alte alternative așa cum ai scris și tu în articol.

  3. Crezi ca daca scade pretul cu 200 euro se dubleaza vanzarile?? Ar face asta dar e imposibil sa dubleze vanzarile din pret!!!

  4. Eu il am de peste 3 ani (iMac 21,5) in care am pus un ssd si merge mai bine ca nou. Am in plan anul acesta sa il schimb, nu ca nu mai m-ar multumi dar asa e omul tot timpul vrea ceva nou ?

  5. Lumea viseaza ca are o logica de vanzare mai buna ca cei de la Apple…s-a demonstrat ca este exclus…el are strategia de a vinde, prin a nu vinde. Este logic sa ai 10% mai putine vanzari in 2016…cand, pana in Noiembrie niciun Mac,absolut niciunul nu a fost updatat considerabil sau deloc. Ca sa pui in balanta un an bun de vanzari pt mac..tre sa iei acel an unde cam toate mac sunt recent updatate si nu acel an cand oamenii nu le cumpara pt ca le asteapta pe cele noi.