iPhone 8 – chip A11 de 10 nm

iPhone 8 urmeaza sa aiba un chip A11 produs folosind un proces de fabricatie de 10nm, conform unor informatii aparute in cursul acestei zile direct din Asia. Cei de la TSMC, principalul producator de procesoare pentru iPhone si iPad, a afirmat ca tehnologia de 10nm este pregatita pentru a fi folosita in productia in masa de chip-uri pentru terminale mobile.

Al doilea trimestru al anului 2017 urmeaza sa ne aduca primele chip-uri produse folosind un proces de fabricatie de 10nm, iar iPhone 8 ar putea fi printre primele terminale care se vor bucura de el. iPhone 8 va avea un chip A11 anul acesta, iar procesorul sau urmeaza sa fie produs folosind un proces de fabricatie de 10nm, mult mai eficient decat cel actual.

TSMC pregateste acest proces de fabricatie de ceva vreme si iPhone 8 poate profita extrem de mult de pe urma unui procesor mai mic, mai performant si cu eficienta energetica mai mare. Un asemenea procesor produs folosind un proces de fabricatie de 10nm ar putea oferi sporuri de performante si autonomie de minim 10% pentru iPhone 8, in functie de modul in care este creat.

Trecerea la acest proces de fabricatie de 10nm este facuta de catre TSMC in acelasi an in care Samsung face o schimbare similara pentru propriile procesoare. Practic, 2017 va fi batalia procesoarelor produse folosind procese de fabricatie de 10nm si va fi interesant de vazut care dintre ele va castiga in ceea ce priveste performantele si autonomia.

“As for TSMC’s 10nm technology focusing mainly on mobile devices, the foundry is gearing up for commercial shipments of chips built using the process later in the first quarter, Liu said. Shipments will expand rapidly in the second half of 2017.”

iphone 8 chip a11 10 nm