Prima Pagina iPad Doua barci s-au ciocnit din cauza unei tablete iPad

Doua barci s-au ciocnit din cauza unei tablete iPad

Tabletele iPad sunt bune pentru foarte multe lucruri, mai putin inlocuirea unei busole atunci cand plecati intr-o calatorie cu barca intr-o zona necunoscuta. Acelasi lucru l-au aflat detinatorul unei barci, dar si al unui bac, o ciocnire dintre ele ducand la aplicarea unor amenzi a cate 3000 de lire pentru fiecare dintre conducatorii celor doua ambarcatiuni.

Conform presei din Marea Britanie, detinatorul unei barci s-a gandit sa intre intr-o aglomerata zona de navigatie folosind tableta iPad pe post de busola. In ciuda cetei dense, lcrurile au mers relativ bine pana in momentul in care tableta a ramas fara semnal Wi-Fi, iar ambarcatiunea a plutit fara directie, fiind lovita de catre un bac, al carui capitan nu a vazut-o din cauza cetei.

Barca de la care a pornit toata problema are o lungime de aproximativ 15 metri, insa detinatorul sau a iesit pe mare fara sa se asigure ca avea lumini de avertizare, sau un radar functional. Avand in vedere ca bac-ul care a lovit-o era de 1400 ori mai mare, barca s-a scufundat la jumatate de ora de la coliziune, cei 2 pasageri din aceasta fiind salvati de o alta ambarcatiune.

Nu se stie ce fel de aplicatie de navigatie a fost folosita pe tableta iPad care a ramas fara internet inainte de coliziune, insa asta conteaza mai putin. Acum daca va intrebati de ce a fost amendat capitanul bacului, se pare ca acesta nu ar fi realizat ca ar fi avut loc o coliziune, din cauza dimensiunilor foarte mari ale navei sale, el continuandu-si drumul spre Gotenbord, Suedia, fara a anunta autoritatile.

Acestea fiind spuse, daca veti ajunge vreodata in situatia de a pleca pe mare cu barca, nu folositi o tableta iPad fara o conexiune constanta la internet.

barca ciocnire

 • puiu

  Foarte tare! Cum sa pleci pe mare cu busola de la iPad?

 • V.P

  HAAA ??

 • sorin

  Chiar daca folosea ipad-ul pentru navigatie, singurul lucru care putea sa-l ajute pe ceata este radarul. Nu exista nici un ipad sau smartphone sa inlocuiasca un radar. Mai toate barcile de agrement nu au radar… folosec un sistem gps foarte asemanator cu tabletele… Deci nu are nici o vina tableta, indiferent daca a avut sau nu semnal.

 • Julian

  Chiar am cateva aplicatii de navigatie, pe iPad si iPhone; le folosesc pe mare, dar nu pentru navigatie…pentru placerea mea. Unele functioneaza chiat foarte bine!
  Acum: in cazul unui accident maritim, se vor verifica echipamentele AUTORIZATE MARITIM pentru navigatie; chiar daca ambarcatiunea este de agrement, in functie de zona in care esti/navigi…. este indicat sa detii echipament de navigatie navalizat (autorizat/acreditat …. au un semn specific: o “timona”).

 • Julian

  Si…. ca sa nu intru in polemica, totusi bac-ul sigur avea radar; si ar fi trebuit sa vada toate ambarcatiunile din apropierea lui… Dar, asta e; depinde cine era in serviciul de cart! (Fara suparare, dar… daca era vreun filipino sau indian…nu ma mir).

 • Heath

  Busola este busolă și radarul e radar
  O busola nu îți arată barca care se apropie de tine

 • Julian

  Exact asta am zis si eu (referitor la bac – sigur ar fi trebuit sa aiba radar; ambarcatiunea de agrement nu trebuie sa aiba radar. Doar daca nu depaseste 350.000MT capacitate si nu este angajată pe o linie comerciala de agrement).

 • Julian

  P.S.: Binenteles; sa fie si auto-propulsata (sa aibe motoare proprii! Platformele de foraj tip jack-up nu se incadreaza la aceasta clasa, chiar daca depasesc 350000…).

 • Darius

  Au fost prea fani Apple 😂

 • Alex Bolan

  Poti sa o folosesti acompaniata de o aplicatie speciala care iti foloseste GPS sa iti arate un COG (course over ground) ex: seapilot; daca ai si internet ai chiar si AIS sa vezi orice nava din jur cu sistem AIS

 • Julian

  Binenteles! Eu folosesc 3 aplicatii platite de genul! Sunt foarte ok, zic eu…
  Ideea este ca, in cazul unui accident maritim (ca cel din articol), autoritatile vor vrea sa vada ce echipamente NAVALIZATE au fost folosite!
  Pentru “pleasure”…. se poate folosi si SatSleeve, de la Thuraya (functie de zona maritima unde se naviga…), dar (inca) nu este recunoscuta oficial, pentru navigatie (Thuraya nu acopera toate zonele maritime).