Apple da Qualcomm in judecata si in Marea Britanie

Razboiul legal dintre Apple si Qualcomm a intrat intr-o noua faza ieri, cand cei din Cupertino au deschis un nou proces impotriva celor care le livreaza modemuri pentru iPhone si iPad. Procesul a fost deschis in Marea Britanie de catre cei din Cupertino si vorbim din nou despre problema brevetelor de inventie si a licentelor platite de catre Apple.

Procesul include si probleme privind detinerea unor brevete de inventie ale Qualcomm, dar si a unor design-uri inregistrate de catre companie. Nu exista detalii clare cu privire la ceea ce reclama compania Apple cu privire la aceste brevete, dar probabil este vorba despre acuzatii privind incalcarea termenilor privind licentierea brevetelor FRAND.

Procesul de astazi ii urmeaza unuia din SUA in care Apple cere 1 miliard de dolari de la Qualcomm, insa altele au fost deasemenea intentate de catre americani. Apple acuza Qualcomm de practici monopoliste in vanzarea de modemuri pentru terminale mobile si de santajarea sa pentru a cumpara si licente impreuna cu unele componente.

Desi Apple si Qualcomm sunt prinse in procese in multe tari, companiile inca mai colaboreaza, situatia fiind identica cu cea in care Apple se afla de ani de zile cu Samsung. Apple nu este straina de aceste situatii si nici nu va fi inviitor, avand in vedere ca procesele par a fi singura solutie pentru a rezolva problemele de acest gen.

“Qualcomm built its business on older, legacy, standards but reinforces its dominance through exclusionary tactics and excessive royalties. Despite being just one of over a dozen companies who contributed to basic cellular standards, Qualcomm insists on charging Apple at least five times more in payments than all the other cellular patent licensors we have agreements with combined.”

apple qualcomm proces marea britanie