WhatsApp – de ce pot fi arestati unii oameni

WhatsApp este de departe cea mai populara retea de socializare de pe planeta, dar ceea ce multi oameni nu stiu este ca utilizarea sa intr-un mod nepotrivit poate ave consecinte grave. Mai exact, in India administratorii de grupuri WhatsApp pot ajunge la inchisoare daca le permit unor oamein sa publice stiri false in grupuri.

Decizia a fost luata de catre un judecator din India, care intr-o hotarare data recent a mentionat faptul ca toti administratorii de grupuri care permit publicare de stiri false pot fi trasi la raspundere. Administratorii grupurilor WhatsApp din India trebuie sa excluda din grupuri orice fel de persoane care publica stiri false in grupuri, dar cine decide care stiri sunt false ?

200 de milioane de persoane folosesc WhatsApp in India si nu exista un mecanism pentru a decide care dintre stirile publicate in cadrul retelei de socializare sunt adevarate si care sunt false. Fara un asemenea mecanism este destul de greu de tras la raspundere administratorii de grupuri WhatsApp care permit partajarea unor asemenea informatii.

In ciuda acestui lucru, exista sansa ca unii administratori de grupuri WhatsApp sa fie trasi la raspundere din aceasta cauza si asta va stabili un precedent periculos. Daca persoanele vor fi trase la raspundere in India pentru permiterea distribuirii de stiri false prin WhatsApp, atunci cu siguranta alte tari vor actiona la fel si de aici vor porni abuzuri.

Din pacate, stirile false pot genera foarte mult rau in lumea intreaga, iar avand in vedere dimensiunile retelei WhatsApp, este de inteles de ce se incearca oprirea fenomenului.

“An Indian magistrate ruled yesterday that any information that is factually incorrect or misleading that is posted on a social media group could result in a report by the police against the group administrator. The order stipulates that group administrators must remove members responsible for offending posts from a group. If they fail to do so, action will be taken against them.”

whatsapp inchisoare