Prima Pagina Apple Apple si-ar fi convins partenerii sa nu plateasca licentele Qualcomm

Apple si-ar fi convins partenerii sa nu plateasca licentele Qualcomm

Compania Apple este numita intr-un nou proces intentat de catre compania Qualcomm catorva dintre partenerii principali ai celor din Cupertino. Mai exact, vorbim despre companiile Foxconn, Pegatron, Wistron si Compal, toate fiind acuzate de catre Qualcomm ca au incetat sa mai plateasca taxe de licentiere in urma imboldului dat de catre Apple.

Qualcomm a confirmat in luna aprilie ca Apple refuza sa mai plateasca taxe de licentiere pentru componentele care le cumpara si le foloseste in iDevice-uri. Mai mult dect atat, acum ni se spune si ca partenerii celor de la Apple actioneaza exact la fel, dar asta doar pentru ca Apple le-a cerut sa o urmeze si sa puna presiune pe cei de la Qualcomm.

Niciunul dintre cei 4 parteneri ai Apple nu a contestat termenii contractelor semnate cu compania QUalcomm, dar surse din cadrul lor ar fi confirmat ca decizia de a nu plati a fost impusa de Apple. Daca acest lucru este adevarat, atunci Apple ar putea fi obligata sa plateasca despagubiri serioase catre Qualcomm, asa cum se cere acum de la acesti parteneri.

Apple a refuzat sa plateasca peste 1 miliard de dolari in taxe de licentiere catre compania Qualcomm din 2016 si pana in prezent, iar aceasta suma urmeaza cel mai probabil sa creasca. Apple si Qualcomm s-au actionat deasemenea reciproc in judecata din cauza acestor probleme, asa ca ramane ca instanatele sa decida cine si cum are dreptate.

“While not disputing their contractual obligations to pay for the use of Qualcomm’s inventions, the manufacturers say they must follow Apple’s instructions not to pay. In the complaint filed in the United States District Court for the Southern District of California, Qualcomm did not disclose the quantum of royalty owed to it by the manufacturers.”

samsung-apple-proces-qualcomm licente

 • Terrymada

  Parca vad ca ii falimenteaza si pe astia😂😂😂

 • Viorel Predatorul

  Nu cred că o poate falimenta pe Apple.

 • gelu

  Sper ca Apple sa plateasca din nou pentru toate furturile de tehnologie pe care le-au facut . Si dezavuez atitudinea tuturor celor care se raliaza cu Apple , inclusiv Samsung daca este cazul .
  Apple a fost intotdeauna un hot de tehnologie si un milog pentru trecerea brevetelor pe care ei nu le aveau in categoria FRAND.

 • amfetamin

  Nu cred ca s-a referit la Apple. 😉

 • Leo MC

  Ce cazuri notabile de decizii în care instanțele au stabilit că Apple a furat brevete știi?

 • RaduD

  Exista o vorba: cărțile din cărți se scriu…! Dar trebuie înțeleasă in profunzime…

 • Viorel Predatorul
 • Leo MC

  http://www.reuters.com/article/us-apple-lawsuit-patent-idUSKBN1685D5

  “Because we find all asserted claims invalid, we do not
  reach the remaining issues raised on appeal. For the
  foregoing reasons, the district court’s decision is reversed.” (ultimul paragraf din decizia Curții de Apel prin care se stabilește că brevetele pe care s-a presupus că le-a încălcat Apple sunt invalide.

  Din al doilea tău link:

  ”Apple appealed and won”

  Deci nici în acest caz nu există o decizie clară cum că Apple ar fi furat un brevet.

  A nu se înțelege că afirm prin asta că nu ar exista cazuri, ci spun doar că ele sunt întâmplări care nu au fost hotărâtoare pentru ceea ce reprezintă produsele Apple (așa cum a fost, de exemplu, cazul Samsung, despre care s-a stabilit definitiv și irevocabil că a copiat iPhone când a creat primul Galaxy – telefonul care a propulsat compania pe direcția actuală).

 • Viorel Predatorul

  Am găsit cazurile astea în câteva minute cât am stat pe toaletă, după care am plecat din casă. Pot găsi multe cazuri în care Apple are fost acuzată că a furat tehnologii și le-a folosit fără să plătească pentru ele.

  Nu uita când Samsung a câștigat împotriva Apple prin decizia irevocabilă și definitivă a celei mai înalte instanței de judecată din SUA, însă decizia a fost anulată de președintele american.
  Asta este o pată rușinoasă pe obrazul justiției americane și pe cel a lui Apple.

  Nu uita că Apple câștigă procese doar începutul SUA, pentru că acolo sistemul juridic se bazează pe codecizia juraților, adică a unor civili fără pregătire juridică, care iau decizii mai mult emoționale.

  Apple fură de rupe și doar orbii nu pot vedea, surzi nu pot auzi și tâmpii nu pot înțelege.

 • Leo MC

  În acest moment eu dezvolt idei pentru un proiect și am descoperit că unele dintre ele sunt deja implementate în alte proiecte; sigur că și în cazul Apple au apărut astfel de situații și ori s-au înțeles părțile între ele, ori a fost stabilit de instanță cât îi datorează deținătorului de brevet.
  Același lucru este însă valabil însă pentru toate companiile care dezvoltă tehnologie – inclusiv Samsung și Google.

  Nu știu despre ce caz vorbești (și cred că nu are relevanță să îl caut), însă ține cont că și în UE Apple a câștigat toate cazurile răsunătoare.

 • Viorel Predatorul

  Dă-mi exemple de cazuri răsunătoare câștigate de Apple în Europa!
  Dacă tu nu știi de cazul “Obama helps Apple”, inseamna că degeaba port discuții cu tine.

 • Dan

  Faza asta îmi aduce aminte de o vorbă din popor: ”unde doarme boul roșu, nu mai crește iarbă verde”, cu referire la foc, desigur, sau Apple în cazul nostru 😄

 • Leo MC

  Dacă este corect ceea ce am citit despre cazul precizat de tine (și închei cu asta, pentru că direcția în care merge discuția este clar neproductivă), intervenția administrației prezidențiale a fost una oportună, pentru că a lăsat deschisă calea instanțelor fără a periclita concurența din piață.
  Amintesc că Apple a arătat că Samsung a cerut în schimbul unor brevete pentru tehnologii FRAND (adică esențiale pentru funcționarea unui produs) nu doar bani ci accesul la tehnologii neesențiale Apple.
  E prea târzie ora și prea mic interesul ca să caut acum informații despre cum a decurs procesul în instanță.

 • gelu

  Leo – Apple nu a avut nici un brevet . A cerut accesul pe bani de nimic la tehnologii esentiale si a refuzat accesul la dreptunghiul cu colturi rotunjite pe care niste americani imbecili I l-au acordat , la fel cu despagubirile din faimosul process in care a castigat contra Samsung.
  Iti reamintesc ca marea lor inventie , “dreptunghiul cu colturi rotunjite” a fost invetata de fapt de LG in LG Prada si lor le-a fost refuzata paterniatea.
  E un exemplu de partinire in Justitia Americana si mai apoi in decizia luata de administratia Americana.
  Samsung a castigat in cele din urma demonstrand ca intrece Apple la vanzari , dupa ce a pornit de la 0 in 2010 .
  A trimis Apple acolo unde ii este locul – intr-o nisa din care nu va mai iesi niciodata – sa zicem ca Apple va avea max 10% din piata la mobile si in curand doar vreo 5% la desktop .

 • gelu

  Probabil esti prea tanar – cauta si tu toate procesele Apple din 2010-2013.
  Apple a clamat tot timpul ca totul trebuie sa I se cuvina ca fiind FRAND – dar conventia FRAND nu specifica limita pretului unui brevet FRAND.
  Tot ce I-sa cerut ca licentiere , dupa ce in prealabil Apple nu a cerut si nu a platit nici un brevet , a fost considerat de Apple ca exagerat.
  Apple nu a adus nimic grupului care a acceptat licentierea FRAND , doar a cerut preturi minimale dupa ce a fost devoalalt ca hot, de acolo si toate procesele.
  Poate te interesezi de toate “intelegerile” pe din dos , prin care Apple a incercat sa evite procese pentru furt de tehnologie – ele au inceput cu Erricson, Nokia, Microsoft, Qualcomm de prin 2008 .
  BTW – Apple a furat designul ceasului din iOS de la CFR-ul elvetian si le-a platit alora vreo 300 milioane de dollari . In schimb pentru tehnologii esentiale au vrut sa plateasca mult mai putin , iar lui Samsung le-au cerut vreo doua miliarde pentru dreptunghiul cu colturi rotunjite si icoane patrate . Ca sa vezi unde sunt cei corecti .
  Cea mai mare mizerie din domeniul tehnologiei sunt Apple – de la iOS incoace , care e proprietar si nu il foloseste nimeni altcineva , nu cred ca pot si au dreptul sa clameze nimic.

 • Leo MC

  Deci Apple a plătit pentru ceea ce a folosit fără drept, adică deținătirii de brevete și-au primit până la urmă drepturile bănești pe care le datora Apple, deci toată lumea – inclusiv tu, care nu ești parte – ar trebui să fie mulțumită.
  Iar dacă nu ești, ne poți explica de ce ți-ar păsa ție că Apple primește 1 leu de la Samsung pentru forma telefonului și se înțelege să-i plătească 1 leu tot lui Samsung pentru ecrane?!

 • Leo MC

  Dacă deținătorul unui brevet FRAN cere unei companii mici 1 leu pentru ca aceasta să-i folosească invenția, nu ți se pare normal să-i ceară și unei companii mari, precum Apple sau Samsung, tot un leu pentru ca aceasta să-i folosească fix aceeași invenție?

  Eu, în activitatea mea, nu am inventat nimic: nici hârtia pe care fac contractele, nici pixul cu care le semnez, nici serverele pe care găzduiesc serviciile, nici internetul prin intermediul cărora le furnizez, nici măcar serviciile în sine; însă am dezvoltat modul prin care le pun la dispoziția utilizatorilor și din asta câștig eu bani.