Internetul 4G este la foarte mare cautare in Romania

Internetul 4G in Romania a crescut substantial in utilizare, numarul conexiunilor dubland-se intr-un singur an de zile, traficul mediu crescand deasemenea.

Internetul 4G este foarte popular in Romania, conform celor de la ANCOM, ei afirmand ca numarul conexiunilor 4G s-a dublat in 2016 in raport cu anul 2015. Cresterea este de 1135 intre cele doua perioade, iar in momentul de fata conexiunile 4G reprezinta nu mai putin de 35% din totalul conexiunilor de internet mobil in banda larga din tara noastra.

Desigur ca aceasta crestere are la baza si promovarea foarte mare facuta de catre operatorii de telefonie mobila pentru a migra clientii spre retelele 4G. Vanzarea de tot mai multe smartphone-uri 4G a avut deasemenea un impact major asupra cresterii numarului de conexiuni 4G din tara noastra, iar asa am ajuns sa folosim internetul 4G mai mult decat in anii trecuti.

Cresterea numarului de conexiuni de internet 4G a dus si la o crestere a traficului mediu lunar facut de catre romani, de la 0.41 GB la 0.73 GB. Aceasta crestere are la baza in principal cresterea vitezei cu care navigam pe internet deoarece consumam mai mult continut, dar o facem si la o calitate mai buna, deoarece aceasta este afectata direct de viteza de navigare.

Internetul 4G este la foarte mare cautare in Romania

La finalul anului 2016 erau 16.6 milioane de conexiuni de internet mobil de banda larga, rata de penetrare a internetului mobil ajungand la 84.2% in tara noastra. Romanii prefera sa foloseasca internetul mobil 4G in principal in abonamentele de telefonie mobila, acestea reprezentand 63% din totalul conexiunilor active, adica 10.6 milioane.

Si numarul de cartele preplatite cu conexiuni de internet 4G a crescut fata de anul 2015, insa aici vorbim despre o restere de numau 7%, fata de 18% inregistrata la abonamente. Toate aceste conexiuni de internet mobil de banda larga au generat in 2016 un trafic total de 169.000 de TB, fata de doar 85.000 TB inregistrati in cursul anului 2015, de aici venint si cresterea consumului lunar mediu.

In momentul de fata exista 5.8 milioane de romani care folosesc internet 4G in Romania, fata de 2.7 milioane la final de 2015. Aceasta crestere substantiala a utilizatorilor de internet 4G a avut si un impact asupra vitezelor de navigare, acestea scazand simtitor la toti operatorii de telefonie mobila si lucrurile vor continua in exact acelasi trend.

intenret 4g romania

10 COMENTARII

  1. Probabil cea mai mare parte a cresterii se datoreaza faptului ca Digi ofera 4G implicit, fara costuri suplimentare . La orice abonament fie el si de 2-3 euro, ai si 4G.
    Nu ar fi existat cresterea asta daca ne bazam pe Orange si Vodafone .

  2. Nu ai sa crezi , dar orice orasel mic care are acoperire Digi , are si 4G din primavara asta . Mai greu e cu banda 4G de care nu dispun toate telefoanele .

  3. In Turda jud.Cluj DigiMobil are 4G peste tot.Test facut in paralel cu orange si vodafone, EGALITATE, la viteza nu si la bani?

  4. Eu mă refer ca este bun, având in vedere taxa percepută lunar. Ca așa, da, Vodafone e cea mai buna, însă decât sa mai stau sa îmi verific câți MB mai am pana la finalul lunii, mai bine am digi (care pentru ce am eu nevoie : Facebook, whatsapp, YouTube, etc) care merge fff bine. Cu 2 € ! Nici măcar 10 lei