iOS 11 – ce inseamna HEVC si HEIF pentru poze

iOS 11 are suport pentru formatele HEVC si HEIF care injumatatesc spatiul pozelor si clipurilor video facute folosind camera iPhone si iPad.

iOS 11 vine cu o schimbare extrem de mare pentru inregistrarea de poze si clipuri video folosind camera terminalelor iPhone, compania Apple introducand pentru prima oara formatele HEVC si HEIF. Apple a vorbit foarte putin despre ele in conferinta in care a prezentat iOS 11, insa HEVC si HEIF sunt extrem de importante pentru evolutia viitoare a iPhone.

In momentul de fata iOS 11 are suport optional pentru formatele HEVC si HEIF disponibile pentru inregistrarea pozelor si clipurilor video, dar el ar putea fi impus de Apple. Cei din Cupertino spun ca formatele HEVC si HEIF sunt extrem de importante pentru iOS 11 si iPhone sau iPad, asa ca este important sa stim si noi cat de mult ne ajuta, sau nu, aceste formate.

Ce sunt HEVC si HEIF din iOS 11 pentru iPhone si iPad

HEVC, High Efficiency Video Coding, si HEIF, High Efficiency Image File Format, sunt doua formate pentru facut poze si clipuri video, precum cele JPEG si PNG, ele fiind disponibile incepand cu iOS 11. Spre deosebire de JPEG sau PNG, formatele HEVC si HEIF din iOS 11 promit sa reduca substantial dimensiunea pozelor si clipurilor video pentru a elibera spatiu pe care sa-l folosim pentru altceva.

HEVC si HEIF au avut standardele de folosire finalizate in anul 2015, deci sunt foarte noi, iar compania Apple isi cam asuma un risc cu implementarea lor in iOS 11. Spun asta pentru ca deocamdata suport pentru HEVC si HEIF in diversele sisteme de operare, retele sociale, etc, este destul de redus, iar iOS 11 va fi lansat cu suport pentru ele fara ca restul lumii sa il aiba efectiv.

Cu HEVC si HEIF din iOS 11, compania Apple spune ca imbunatateste calitatea pozelor si clipurilor video, injumatatind practic dimensiunea ocupata de acestea.

HEVC si HEIF injumatatesc dimensiunea pozelor si cilipurilor video in iOS 11

iOS 11 HEVC HEIF iPhone

Primele teste facute cu pozele si clipurile video inregistrate folosind formatele HEVC si HEIF releva faptul ca da, dimensiunea ocupata de catre ele este aproape injumatatita in iOS 11. Mai exact, o poza care ocupa 2 MB in format JPEG, ocupa doar 1.2 MB in format HEIF, in timp ce in cazul clipurilor video vorbim despre o reducere a dimensiunii de la 61 MB la 33 MB in iOS 11.

Diferentele sunt foarte mari intre formatele JPEG si h.264 folosite acum standard si cele HEVC si HEIF pe care Apple le introduce pentru produsele sale incepand cu iOS 11. Facand poze si clipuri video folosind formatele HEVC si HEIF putem economisi jumatate din spatiul iDevice-urilor noastre care au iOS 11, iar asta este extrem de important.

Apple a implementat formatul HVEC pentru apelurile video FaceTime inca incepand cu iPhone 6, iar din iOS 11 el poate reduce substantial consumul de internet pentru orice fel de apeluri video. Daca HVEC inregistreaza video la doar jumatate din spatiul necesar pentru cele H.265, atunci este clar ca incepand cu iOS 11 putem economisi foarte multa banda de internet facand apeluri video, in aplicatiile suportate, iar deocamdata doar FaceTime are suport.

Compatibilitatea HEVC si HEIF din iOS 11 cu Window si Mac

iOS 11 compatibilitate HEVC HEIF

In meniul de activare a inregistrarii HEVC si HEIF in iOS 11, compania Apple spune ca exista posibilitatea ca pozele si clipurile video sa nu fie 100% compatibile cu sistemele de operare pentru calculatoare. Pentru macOS exista optiunea de  transfera fisierele si in format original din iOS cand nu exista compatibilitate, dar pentru Windows nu.

Desigur ca Apple ofera suport pentru HEVC si HEIF in macOS, dar iOS 11 nu va forta lumea sa foloseasca acest format daca Windows nu le va recunoaste. Aceeasi va fi problema si cu Facebook, Instagram, sau alte retele de socializare daca formatele HEVC si HEIF nu vor fi recunoscute, asa ca tentativa Apple de a impune totul cu iOS 11 ar putea fi un esec.

Pana una, alta, implementarea formatelor HEVC si HEIF in iOS 11 este o idee foarte buna si in viitor va reduce substantial spatiul ocupat de poze si filme in iDevice-uri, plus traficul de internet necesar pentru apeluri video, sau transmisiuni in direct.