WhatsApp se desparte de IBM pentru Facebook

WhatsApp va renunta la infrastructura cloud a IBM pentru a face trecerea la cea a Facebook, unde datele vor putea fi accesate fara limite.

WhatsApp, celebra retea de mesagerie text cu cel mai mare numar de utilizatori de pe planeta, urmeaza sa se desparta de cei de la IBM pentru a trece pe infrastructura Facebook. WhatsApp functioneaza in momentul de fata pe infrastructura cloud a celor de la IBM, insa pana la sfarsitul anului urmeaza sa functioneze in integralitate doar pe infrastructura Facebook.

Renuntand la IBM pentru Facebook, platforma WhatsApp va fi accesibila in totalitate companiei care o detine, iar de asta se teme cam toata lumea. Avand WhatsApp pe propriile servere, cei de la Facebook vor avea acces nestingherit la datele din retea, fara ca vreo persoana sau institutie sa stie ca ele sunt accesate si folosite in reteaua de reclame proprie.

WhatsApp se desparte de IBM pentru Facebook

Accesand aceste date ale WhatsApp cat ele inca erau in infrastructura IBM lasa loguri care putea fi verificate la cerere, insa trecerea la infrastructura Facebook va elimina aceasta problema. Practic, este ca si cum WhatsApp va „trai” in „casa” Facebook incepand de anul acesta, iar Facebook va vedea tot ceea ce face WhatsApp, fara ca alte persoane din „casele” apropiate sa stie ce se intampla.

WhatsApp cheltuia la un moment dat aproximativ 2 milioane de dolari pe luna pentru a functiona din infrastructura IBM, insa aceste costuri nu vor fi la fel de mari in infrastructura Facebook. Cei de la IBM nu s-au laudat cu faptul ca au WhatsApp ca si client, insa companiile competitoare stiau de unde functioneaza platforma, iar Facebook vrea sa schimbe asta.

„WhatsApp has been a great client of IBM Cloud as they used our global footprint and capabilities to scale their business. We are proud of the role of IBM Cloud in their success. It is completely natural for Facebook to seek synergies across their business.”

Facebook are o infrastructura, teoretic, mai bine dezvoltata si mai rapida decat cea a IBM, iar WhatsApp ar trebui sa functioneze cel putin la fel de bine. Pe termen scurt utilizatorii WhatsApp nu vor avea de suferit de pe urma acestei schimbari, insa pe termen lung toata lumea va suferi dupa ce Facebook va avea acces la acele date.

WhatsApp renunta IBM Facebook