Telekom a prezentat prima retea 5G pentru Romania

Telekom a facut prima demonstratie a unei retele 5G in Europa de Sud-Est impreuna cu Ericsson, care va furniza echipamentele pentru ea.

Telekom a prezentat in cursul acestei zile prima demonstratie a unei retele 5G din Europa de Sud-Est, Ericosson fiind partenerul ales de catre operator pentru a arata capacitatea retelei. Vorbim despre viteze de 24 Gbps atinse de catre Telekom in testele facute pentru viitoare retea 5G, ea fiind construita in baza echipamentelor furnizate de catre cei de la Ericsson.

Tehnologia 5G prezentata de catre Telekom impreuna cu cei de la Ericsson va fi disponibila oficial abia in cursul anului 2020, deci pana atunci vom avea foarte mult de asteptat. Totusi, asteptarea va merita, pentru ca reteaua 5G va aduce viteze foarte mari pentru navigarea pe internet, dar si un consum mai redus de baterie pentru terminalele mobile, sau cel putin asta promit Telekom si Ericsson.

Viteza atinsa de catre Telekom in reteaua 5G construita de catre Ericsson are viteze agregate de peste 60 de ori mai mari decat cea mai mare viteza comercial 4G din prezent. In Romania sunt oficial disponibile retele 4G cu viteze de pana la 300 Mbps in foarte multe orase, iar in Bucuresti exista si suport pentru 450 Mbps, inclusiv la Telekom, dar nimic mai mult.

Telekom a prezentat prima retea 5G pentru Romania si Europa de Sud-Est

Telkom 5G demonstratie

Telekom spune ca pana in 2022 in Europa ar trebui sa existe acoperire 5G pentru aproximativ 10% din populatie, dar si 550 de milioane de abonamente active. Desigur ca aici vorbim despre o prognoza a Telekom care probabil nu se va intampla in realitate, avand in vedere ca primele retele 5G comerciale vor fi lansate abia in anul 2020.

Totusi, tehnologia 5G demonstrata de catre Telekom si Ericsson ar fi bazata pe o idee noua de combinare a antenelor, deci teoretic vorbim despre o solutie proprietara. Avand in vedere prezentarea de astazi, cei de la Telekom si Ericsson vor lucra indeaproape pentru a pregati aceasta retea 5G din Romania, asa ca va fi interesant de vazut ce vor reusi sa faca.

“Tehnologia 5G este așteptată cu entuziasm nu numai aici, la nivel local, dar și la nivelul Grupului. Pe lângă atributele sale superioare, mai important este faptul că această tehnologie va crea o schimbare de mentalitate la nivelul întregii societăți şi va deschide ușa unor noi posibilități adecvate nevoilor clienților noștri, atât în viaţa de zi cu zi, cât şi la birou. Viteza mare, mobilitatea, securitatea, dispozitivele inteligente, toate au astăzi unele limitări, însă 5G va oferi noi perspective și soluții la aceste provocări actuale. Testăm această tehnologie acum, înainte de lansarea sa comercială, deoarece atunci când va veni momentul vrem să fim pregătiţi să le oferim clienților noștri toate aceste noi experiențe, astfel încât ei, la rândul lor, să poată beneficia din plin de această tehnologie, la momentul oportun”

Ideea celor de la Telekom este foarte interesanta si demna de toate laudele, dar ce se intampla cu serviciile actuale si cu reteaua 4G slaba pe care o au ? Cum va face Telekom trecerea la o noua retea 5G pana in 2020 daca nu a fost capabila sa-si construiasca actuala retea 4G din Romania ? Raspunsul la aceasta intrebare nu va veni, nici dupa ce reteaua 5G va fi lansata.

Telekom retea 5G demonstratie Romania