Prima Pagina Telekom Telekom a prezentat prima retea 5G pentru Romania

Telekom a prezentat prima retea 5G pentru Romania

Telekom a facut prima demonstratie a unei retele 5G in Europa de Sud-Est impreuna cu Ericsson, care va furniza echipamentele pentru ea.

Telekom a prezentat in cursul acestei zile prima demonstratie a unei retele 5G din Europa de Sud-Est, Ericosson fiind partenerul ales de catre operator pentru a arata capacitatea retelei. Vorbim despre viteze de 24 Gbps atinse de catre Telekom in testele facute pentru viitoare retea 5G, ea fiind construita in baza echipamentelor furnizate de catre cei de la Ericsson.

Tehnologia 5G prezentata de catre Telekom impreuna cu cei de la Ericsson va fi disponibila oficial abia in cursul anului 2020, deci pana atunci vom avea foarte mult de asteptat. Totusi, asteptarea va merita, pentru ca reteaua 5G va aduce viteze foarte mari pentru navigarea pe internet, dar si un consum mai redus de baterie pentru terminalele mobile, sau cel putin asta promit Telekom si Ericsson.

Viteza atinsa de catre Telekom in reteaua 5G construita de catre Ericsson are viteze agregate de peste 60 de ori mai mari decat cea mai mare viteza comercial 4G din prezent. In Romania sunt oficial disponibile retele 4G cu viteze de pana la 300 Mbps in foarte multe orase, iar in Bucuresti exista si suport pentru 450 Mbps, inclusiv la Telekom, dar nimic mai mult.

Telekom a prezentat prima retea 5G pentru Romania si Europa de Sud-Est

Telkom 5G demonstratie

Telekom spune ca pana in 2022 in Europa ar trebui sa existe acoperire 5G pentru aproximativ 10% din populatie, dar si 550 de milioane de abonamente active. Desigur ca aici vorbim despre o prognoza a Telekom care probabil nu se va intampla in realitate, avand in vedere ca primele retele 5G comerciale vor fi lansate abia in anul 2020.

Totusi, tehnologia 5G demonstrata de catre Telekom si Ericsson ar fi bazata pe o idee noua de combinare a antenelor, deci teoretic vorbim despre o solutie proprietara. Avand in vedere prezentarea de astazi, cei de la Telekom si Ericsson vor lucra indeaproape pentru a pregati aceasta retea 5G din Romania, asa ca va fi interesant de vazut ce vor reusi sa faca.

“Tehnologia 5G este așteptată cu entuziasm nu numai aici, la nivel local, dar și la nivelul Grupului. Pe lângă atributele sale superioare, mai important este faptul că această tehnologie va crea o schimbare de mentalitate la nivelul întregii societăți şi va deschide ușa unor noi posibilități adecvate nevoilor clienților noștri, atât în viaţa de zi cu zi, cât şi la birou. Viteza mare, mobilitatea, securitatea, dispozitivele inteligente, toate au astăzi unele limitări, însă 5G va oferi noi perspective și soluții la aceste provocări actuale. Testăm această tehnologie acum, înainte de lansarea sa comercială, deoarece atunci când va veni momentul vrem să fim pregătiţi să le oferim clienților noștri toate aceste noi experiențe, astfel încât ei, la rândul lor, să poată beneficia din plin de această tehnologie, la momentul oportun”

Ideea celor de la Telekom este foarte interesanta si demna de toate laudele, dar ce se intampla cu serviciile actuale si cu reteaua 4G slaba pe care o au ? Cum va face Telekom trecerea la o noua retea 5G pana in 2020 daca nu a fost capabila sa-si construiasca actuala retea 4G din Romania ? Raspunsul la aceasta intrebare nu va veni, nici dupa ce reteaua 5G va fi lansata.

Telekom retea 5G demonstratie Romania

 • Senchiu Stefan

  Nokia și Orange au descoperit înainte de Telekom 5G. Cei din Finlanda care sunt pe rețeaua de telecomunicații Orange au 5G. La noi apare ori în cursul anului 2017 ori în 2018.

 • Marian

  Telekom vrea sa se ridice pe scena pietii romanesti cu demonstratia lor prin reteaua 5G

 • Emy

  Eu sunt in Germania si pe linga faptul ca abonamentele sunt forte scumpe nu am nici macare acoperire 4g aici in oras, iar prin unele zone nici macar nu am semnal la internet 🙂 da ii bun asa

 • enDer

  Telekom poate sa aiba internet la viteza luminii ca tot praf sunt, relatiile cu clienti zob, ofertele pt clienti vechi asemenea,
  Bine ca au 5g si acoperire doar in orasele masi si putin pe langa.

 • Has A

  Romania totusi e superba lacapitolul asta. cand vine vorba de internet si altele ..fata de italia greacia. sunt praf !!

 • ibadea

  din capitoul sa ne dam mari cu ce nu avem Telekom a iesit la rampa

 • amfetamin

  Eu am citit așa:
  “Conform celor mai recente informatii se pare ca inestimabilul operator a intrat oficial in “reorganizare” iar din data de 1 iulie 2017 va concedia o mare parte dintre angajati. Cei de la Telekom sustin momentan faptul ca este vorba de “eficientizarea activitatii” dar realitatea este cu totul alta iar toate detaliile sunt disponibile mai jos.
  Iata ca zvonurile care aparusera la finalul anului trecut se confirma iar inestimabilul operator Telekom se pregateste intens ca sa plece cat mai curand din Romania.
  Asadar abia acum se explica disponibilitatea acestora de a rezilia contractele clientilor pe cale amiabila si fara costuri suplimentare, chiar si atunci cand abonatii au beneficiat de terminale subventionate iar pentru detalii accesati acest link.
  Deutsche Telekom este principalul actionar al celor de la Telekom Romania(prin intermediul grupului elen OTE) iar de ceva timp acestia sunt in discutii cu 2 dintre cei mai importanti operatori de pe piata noastra, in speta Orange si celebrul RCS & RDS/Digi Mobil.
  Cei de la Orange doresc sa preia reteaua de telefonie fixa deoarece acestia au un parteneriat cu Telekom prin intermediul caruia le ofera acces la reteaua 4G/LTE si doresc sa continue dezvoltarea in aceasta directie.
  Inestimabilul operator RDS & RCS/Digi Mobil este interesat de preluarea retelei mobile, dat fiind faptul ca au “subtilizat” pana acum o mare parte din clientii Telekom si sunt interesati sa isi dezvolte cat mai mult reteaua, care “sufera” extrem de tare acum la capitolul acoperire.
  Asadar sunt sanse extrem de mari ca abonatii Telekom sa ajunga in “ograda” celor de la Digi Mobil daca discutiile se vor concretiza in perioada urmatoare.
  Cei de la Telekom sunt prezenti in Romania inca din anul 2014(data la care au preluat Romtelecom şi Cosmote România) dar din pacate nu au reusit sa tina pasul cu concurenta iar acum sunt nevoiti sa paraseasca aceasta piata.
  Conform unor zvonuri se pare ca vanzarea activelor Telekom ar depasi pragul de 1 miliard de Euro iar aceasta suma poate varia in functie de parametrii tranzactiei.”

 • Gogu Iordache

  Si de ce mai testeaza 5g, daca tot pleaca din Romania?

 • enDer

  Ca sa atraga mai maulti clienti, sa poata cere un pret mai mare.

 • Ovidiu SOrin

  Au creierile spalate, lasa`i in pace sa creada ca o sa aiba semnal odata si odata la DIGI, ca DIGI va prelua Telekomul :)) Si Zoane daca spui ca Telekom e praf la 4G si tot lauzi atata Orange-ul cu tot, stiai nuh ca Telekom are 4G lor si 4G-ul de la Orange in acoperire, deci si Orange e praf nuh ? Deja prea comercial scrii despre Orange, si restul operatorilor praf, haha….fii mai obiectiv in declaratii.