DIGI Mobil: LOVITURA Data de Statul Roman cu o OBLIGATIE Importanta Stabilita

DIGI Mobil este tinta unei lovituri serioase data de catre statul roman, cu o obligatie importanta stabilita in mod oficial, care va afecta clientii.

DIGI Mobil LOVITURA Data Statul Roman OBLIGATIE Importanta Stabilita

DIGI Mobil, unul dintre grupurile de telecomunicatii cele mai mari care activeaza in Romania la ora actuala, este tinta unei lovituri dure date de catre statul roman, care impune o obligatie extrem de importanta pentru ea. Mai exact, vorbim despre obligatia pentru DIGI Mobil de a elimina echipamentele 5G ale Huawei din cadrul retelei pe care o are in Romania, la fel ca si Orange, Vodafone, sau Telekom, toti folosind echipamentele chinezesti intr-o masura, sau alta.

DIGI Mobil si-a lansat reteaua 5G in Romania in anul 2019, afirmand atunci ca foloseste echipamente Huawei, Nokia si Ericsson pentru ea, dar o buna parte din retelele sale din Romania sunt bazate pe echipamentele chinezilor. Avand in vedere ca acestea sunt cu mult mai ieftine decat ale concurentei, DIGI Mobil a reusit sa-si creeze o infrastructura mobila vasta in Romania, putand sa ofere si preturi mici pentru serviciile pe care le ofera, dar Huawei nu mai e in gratiile statului.

DIGI Mobil: LOVITURA Data de Statul Roman cu o OBLIGATIE Importanta Stabilita

DIGI Mobil va fi obligata, la fel ca si Orange, Vodafone, Telekom, sa inlocuiasca echipamentele 5G ale Huawei din nucleul si restul partilor retelelor sale in 5 si 7 ani de la o decizie luata recent de catre CSAT impotriva chinezilor. Huawei a depus cerere pentru licentierea echipamentelor sale 5G pentru folosire in Romania, ea fiind respinsa de CSAT, deci pentru DIGI Mobil si restul, curg termene de 5 si 7 ani de zile pentru eliminarea lor din retele.

DIGI Mobil poate beneficia de pe urma unui proces de contestare a acestei decizii, deschis de catre Huawei, chiar daca deocamdata termenele n-au fost suspendate, dar daca el va avea succes, atunci decizia poate fi anulata. Avand in vedere implicatiile geopolitice, este improbabil ca procesul sa fie castigat de catre Huawei, siguranta nationala primand in fata intereselor Huawei, DIGI Mobil, Orange, Vodafone, Telekom, si probabil spre o asemenea decizie va merge instanta.

DIGI Mobil va trebui sa se bazeze pe echipamente Nokia, Ericsson sau Samsung, pentru reteaua sa 5G, care sunt mai scumpe, deci fie investitiile vor fi limitate, fie preturile pentru servicii ar putea sa creasca in viitor.