iPhone – schimbarea incredibila dorita de Steve Jobs

iPhone putea fi un smartphone cu mult diferit daca o schimbare dorita de catre Steve Jobs ar fi fost integrata in primul model lansat in anul 2007. La 10 ani din acel moment, o carte numita The One Device: The Secret History of the iPhone, incearca sa explice unele dintre misterele primului model al iPhone lansat de catre compania Apple pentru pietele globale.

Conform unui designer care a lucrat 19 ani in cadrul Apple si numit Imran Chaudhri, design-ul primului model al iPhone putea fi cu mult diferit fata de ceea ce vedem acum. Mai exact, Steve Jobs dorea ca iPhone sa aiba un buton permanent care sa permita revenirea rapida la un meniu anterior al unei aplicatii, acesta fiind similar cu cel existent acum in Android.

Butonul permanent pentru revenirea la un meniu anterior ar fi existat impreuna cu cel Home in iPhone, asa cum au acum toate terminalele Android vandute pe piata. Ideea lui Steve Jobs a venit intr-un moment in care compania Apple se gandea sa lanseze un iPhone care avea doar ecran, fara vreun buton Home fizic, adica exact ceea ce va fi iPhone 8 anul acesta.

iPhone – schimbarea incredibila dorita de Steve Jobs

Imran Chaudhri a dus o lunga munca de convingere cu Steve Jobs pentru a-i demonstra ca existenta unui singur buton in iPhone sugereaza siguranta si predictibilitate. Un singur buton care face acelasi lucru cand il apesi este mai usor de inteles si folosit de catre oameni decat multiple butoane, conform lui Imran Chaudhri, iar aceasta idee a prevalat pentru iPhone.

Steve Jobs s-a lasat convins ca a implementa un buton permanent pentru revenirea la un meniu anterior nu este o idee chiar atat de grozava, iar asa noi avem parte de iPhone-ul de acum. Desigur ca in Android ideea a fost folosit chiar daca nu a ajuns in iPhone, iar asta pentru ca probabil unii designeri au plecat de la Apple si la Google au venit cu aceasta idee.

The touch-based phone, which was originally supposed to be nothing but screen, was going to need at least one button. We all know it well today – the Home button. But Steve Jobs wanted it to have two; he felt they’d need a back button for navigation. Chaudhri argued that it was all about generating trust and predictability. One button that does the same thing every time you press it: it shows you your stuff. “Again, that came down to a trust issue,” Chaudhri says, “that people could trust the device to do what they wanted it to do. Part of the problem with other phones was the features were buried in menus, they were too complex.” A back button could complicate matters too, he told Jobs.

Steve Jobs putea fi extrem de incapatanat cu implementarea ideilor pe care le avea, insa se lasa influentat in situatiile in care argumentele prezentate erau logice si pe intelesul sau. Multumita unei intuitii bune, Imran Chaudhri a reusit sa-l convinga pe Steve Jobs ca iPhone nu are nevoie de mai mult de un buton permanent pentru ecran, dar el va disparea anul acesta.

iphone buton steve jobs