Rusia vrea sa interzica aplicatia Telegram

Rusia vrea sa blocheze aplicatia Telegram deoarece nu-i ofera acces la datele utilizatorilor care-i folosesc platforma in fiecare zi.

Rusia vrea sa interzica aplciatia Telegram, una dintre cele mai populare aplicatii de mesagerie text de pe planeta, amenintarea fiind una cat se poate de controversata. Ea vine din dorinta ceor din Rusia de a afla mai multe informatii despre compania din spatele aplicatii Telegram, guvernul cerand de ceva vreme ca aceste date sa fie oferite, insa desigur ca au fost ignorati.

Rusia vrea sa adauge compania care detine Telegram in registrul national al companiilor care prelucreaza datele utilizatorilor din tara. Adaugarea aplicatiei Telegram in acest registru din Rusia ar forta compania sa stocheze date privind conversatiile utilizatorilor, fisierele transmise de catre acestia, informatii privind logarea in sistemele sale si multe alte informatii similare.

Cei de la Telegram incearca sa evite respectarea acestei legi din Rusia care ar compromite practic intimitatea utilizatorilor care-i folosesc aplicatia. Pe de alta parte, Rusia doreste sa obtina informatii privind utilizatorii Telegram si, la nevoie, sa aiba acces inclusiv la conversatiile pe care acestia le poarta in cadrul retelei, lucru care nu se intampla acum.

Rusia vrea sa interzica aplicatia Telegram

Telegram ar trebui sa ofere inclusiv chei pentru decriptarea informatiilor stocate in serverele sale si desigur ca nu doreste sa faca asta cu o tara precum Rusia. Rusia insista de ceva vreme la Telegram sa se inregistreze in registrul sau national, dar sa si furnizeze aceste informatii, insa probabil nu va avea foarte mult succes cu amenintarile.

Telegram a fost fondata de catre doi rusi, aceeasi oameni care au creat si reteaua Vkontake, un fel de facebook rusesc, dar care este foarte popular in tara. Cei de la Telegram sustin ca au cateva chei de decriptare a datelor si le au impartite intre diverse centre de date pentru ca niciun guvern sa nu poata accesa informatiile pe care utilizatorii le transmit.

“There is one demand and it is simple: to fill in a form with information on the company that controls Telegram. And to officially send it to Roskomnadzor to include this data in the registry of organizers of dissemination of information. In case of refusal… Telegram shall be blocked in Russia until we receive the needed information.”

Companiad in spatele Telegram sustine ca va furniza cheile de decriptare unei tari, la cerere, doar daca se intampla un eveniment extrem de grav si cererea corepsunde legislatiilor mai multor tari de pe glob. Rusia va bloca, cel mai probabil, accesul la aplicatia Telegram pentru ca fondatorii sai nu vor sa ofere ceea ce li se cere, asa ca vorbim despre un razboi de durata.

Rusia blocare Telegram