5G – Prima retea Europeana a fost Anuntata

5G va fi introdus oficial pentru prima oara in San Marino, Telecom Italia angajandu-se sa creeze prima retea de acest gen in tara pana in 2018.

5G este viitorul retelelor de telefonie mobila si al comunicatiilor, iar dupa prezentari si demonstratii facute de catre opertorii de telefonie mobila, iata ca avem anuntata si o prima retea. Vorbim despre o retea 5G pe care statul San Marino intentioneaza sa o lanseze in mod oficial in cursul anului 2018, iar Telecom Italia este operatorul de telefonei mobila care va construi intreaga infrastructura.

5G nu are deocamdata standardele finalizate si probabil va mai trece cel putin un an pana cand se va intampla asta, insa asteptarile sunt foarte mari de la aceste noi retele. In baza testelor facute pana acum, retelele 5G au viteze cu de pana la 10 – 20 de ori mai mari decat cele ale actualelor retele 4G, asa ca in San Marino vom vedea pentru prima oara cum va functiona o asemenea retea cu smartphone-urile.

5G nu are deocamdata nici suport implementat in vreun smartphone, abia existand terminale care sa aiba suport pentru retele Gigabit, dar lucrurile se vor schimba curand. Este de asteptat ca Samsung sau Huawei sa fie printre primii producatori de smartphone-uri care vor avea terminale cu suport pentru noile retele 5G, dar nimeni nu stie cand urmeaza sa fie acestea lansate in mod public pana acum.

5G – prima retea Europeana a fost anuntata

5G nu va fi lansat direct in San Marino, Telecom Italia anuntand ca intai va face upgrade unor antele la 4.5G, iar mai apoi se va face trecerea al 5G. Pentru inceput vor fi montate 10 antene 5G conectate direct la fibra optica pentru a oferi viteze foarte mari de navigare pe internet, insa accesul la ele va fi extrem de limitat in prima perioada si doar putini clienti le vor putea accesa.

5G urmeaza sa necesite investitii de pana la 56.6 miliarde de dolari in urmatorii 3 ani, iar asta pentru ca retele intregi trebuie schimbate pentru a face loc acestei noi tehnologii. 5G va crea si 23 milioane de locuri de munca in Europa pana in 2020, insa marile avantaje vor fi pentru industria auto, pentru medicina, pentru transport si sectorul de utilitati, aici putandu-se genera pana in 113 miliarde de dolari anual in incasari multumita 5G.

“San Marino is set to become the first European country to have a super-fast fifth-generation (5G) mobile network under a deal struck by the tiny republic and Telecom Italia. Telecom Italia and the government of San Marino said on Monday they had signed a memorandum of understanding to switch the existing 4G network and reach a full nation-wide 5G trial system by the end of 2018, increasing speeds by almost 10 times.”

5g prima retea europeana

13 COMENTARII

  1. În Germania nu am nici măcar 4G. Și locuiesc într-un oraș care are cel puțin aeroport. Am avut 4G în Cugir, Jud. Alba și aici nimic…

  2. E așa cum zice serban,am stat 2 săptămâni in Germania și mi-a intrat Vodafone ca și rețea și așa e,sunt varza,4G doar in orașe,pe autobahn mi-a intrat GPRS sau Edge la greu. Cumnatu-miu pe alta rețea fiind și mai varza,de multe ori nici semnal GSM nu avea. Suntem la ani lumina de ei,sa nu mai zic de viteza la net-ul fix prin Ftitzbox-ul lui peste prăjit.

  3. Dacă erai în roaming e normal.
    Chiar și o multinațională ca vodafone limitează la 2 sau cel mult trei frecvențele pe roaming.
    În Franța limitează în mod intenționat nivelul si calitatea semnalului în aproprierea autostrăzilor.

  4. Nu as crede ca am fost limitat de către VDF,cumnatelul era pe cartela de Germania de la ei,ceva EE parca și pe unde am fost de multe ori eram peste el la semnal și viteza la net.

  5. Păi nu are legătură…
    Eu sunt intro țară străină, am vodafone care acoperă 4G peste 90% din teritoriu chiar si rețeaua autostradală.
    Sunt alți operatori care abia acoperă edge în orașe importante.. Să nu mai vorbim de operatori virtuali.
    E vorba de licențe de emisie, licențe care unii nu își permit sa le cumpere

  6. Am spus-o de mai multe ori. Romania sta excelent la calitate/pret in ceea ce priveste serviciile de telefonie si internet mobil dar si fix. Unul din motivele principale este varsta foarte redusa a echipamentelor…in germania dar nu numai sunt probleme la orice operator te-ai muta iar costurile sunt de cel putin 5 ori mai mari. In germania abia internetul fix se poate compara cu cel mobil din romania..