Irlanda risca o Amenda din cauza Apple

Irlanda risca sa fie amendata din cauza companiei Apple, autoritatile europene fiind de parere ca guvernul irlandez nu copereaza in recuperarea unei sume uriase de la Apple. Comisia Europeana a aplicat anul trecut o amenda de 13 miliarde de euro companiei Apple pentru declararea gresita a incasarilor si profitului pntru ultimii 10 ani, reducandu-si astfel baza de impozitare, iar guvernul irlandez trebuie sa recupereze suma.

Apple are in irlanda subsidiarele din care isi conduce toate afacerile europene si care incaseaza toti banii, iar acestea au beneficii fiscale bazate pe o intelegere cu guvernul irlandez. Comisia Europeana considera ca aceasta intelegere ar fi ilegala si de aceea a aplicat amenda de 13 miliarde de euro, iar acum ar putea amenda Apple pentru ca ar refuza sa colecteze banii la timp si “ar tine partea americanilor”.

Apple trebuia sa plateasca amenda impusa de catre Comisia Europeana pana pe 3 ianuarie, insa abia acum se vor colecta banii intr-un cont special unde vor fi tinuti pana apelul facut impotriva amenzii va fi judecat. Avand in vedere ca judecata va dura pana la 6 ani, a tine 13 miliarde de dolari intr-un cont special fara a incasa dobanda, sau a-i investi este stupid, asa ca Apple si guvernul irlandez cauta administratori financiari care sa aiba grija ca suma sa fie folosita pentru a genera venituri suplimentare in aceasta perioada.

Nu se stie ce fel de amenda ar putea fi aplicata impotriva guvernului irlandez in aceasta situatie, dar probabil suma nu va fi chiar atat de mare.

“If the commission considers an EU state has failed to implement a recovery order in a state aid case, regulators can sue at the bloc’s courts in Luxembourg. Judges would then rule on the alleged non-compliance and can issue a fine.”

Irlanda Amenda Apple

1 COMENTARIU