iPhone – Cat de mult sunt Afectate Performantele de Baterie ?

iPhone are un secret pe care Apple ar fi vrut ca tu sa nu il descoperi, iar el iti afecteaza performantele telefonului din cauza bateriei pe care o ai.

Daca aveti un iPhone de cel putin un an de zile, atunci exista posibilitatea sa fi sesizat la un moment dat faptul ca performantele nu mai sunt chiar atat de bune, chiar daca nu ati instalat cea mai recenta versiune a iOS. In mod teoretic, performantele ar trebui sa fie la fel de bune ca in prima zi cu versiunea initiala a iOS cu care a venit telefonul, chiar daca ea a mai fost actualizata cu update-urile minore.

In realitate, compania Apple actioneaza diferit si se pare ca reduce performantele telefoanelor iPhone in functie de energia pe care o poate furniza bateria, chiar si cand Low Power Mode este dezactivat. Un numar mare de clienti a inceput sa sesizeze faptul ca bateriile vechi din telefoanele iPhone afecteaza performantele deoarece nu mai pot oferi aceeasi putere pentru procesor si celelalte componente.

Totul a inceput anul trecut, cand in tentativa de a rezolva problema telefoanelor iPhone care se inchideau de la frig, Apple a facut o alta modificare cu un impact mult mai mare si mai negativ. Apple a inceput sa inlocuiasca bateriile telefoanelor iPhone 6S care se inchideau de la frig, insa numarul clientilor afectati era atat de mare incat compania a decis sa faca altceva.

iPhone – Cat de mult sunt afectate performantele de baterie ?

Incepand cu iOS 10.2 a introdus un sistem de monitorizare a consumului de energie de catre componente, acesta fiind primul pas spre implementarea unei alte schimbari mult mai deranjante. In iOS 10.2.1 Apple a implementat un patch care reduce performantele procesorului iPhone in functie de voltajul bateriei, deci bateriile vechi, cu multe cicluri de incarcare si capacitate mai mica, vor genera si performante reduse pentru telefoane.

“My iPhone 6S has been very slow these past few weeks. Then I used my brother’s iPhone 6 Plus and his was… faster than mine? Wear level was somewhere around 20% on my old battery. I did a Geekbench score, and found I was getting 1466 Single and 2512 Multi. This did not change wether I had low power mode on or off. fter changing my battery, I did another test to check if it was just a placebo. Nope. 2526 Single and 4456 Multi.”

Clientii Apple au inceput sa-si dea seama de problema cand au inceput sa-si schimbe bateriile vechi cu altele noi si telefoanele deveneau, ca prin minune, mult mai rapide decat anterior. Numarul celor care au trecut prin acest proces este mare, iar Apple nu este la prima strategie de acest gen, pentru ca la fel face si cu Mac-urile vechi care au baterii ce nu mai stocheaza la fel de multa energie.

Practic, pentru a nu inlocui bateriile telefoanelor iPhone 6S care se inchideau la frig, adica mai toate cele vandute, Apple a rezolvat problema in stilul sau, si a redus performantele, conform celor care au descoperit strategia. Ca sa fiu complet sincer, nu m-as hazarda sa contrazic teoria, pentru ca Apple face la fel cu Mac-urile si oricum reduce performantele iPhone cu fiecare actualizare majora a iOS.

iphone performante afectate baterie
Test de performante pentru iPhone 6S inainte si dupa schimbarea unei baterii care avea un grad de uzura de 20%.

In cazul in care aveti o baterie veche, puteti verifica si la ce frecventa functioneaza procesorul din iPhone, aceasta trebuind sa fie mai mica decat cea normala pentru chip-ul din telefon. Puteti folosi aplicatia CpuDasherX pentru a verifica frecventa de lucru a procesorului si daca ea este mai mica decat cea normala pentru procesor, atunci ar trebui sa va inlocuiti bateria telefonului.

Voi ati sesizat aceasta problema ?