iPhone. Performantele sunt Afectate de Baterie si Versiunea iOS

iPhone are performantele reduse intentionat de catre Apple in functie de vechimea bateriei si versiunea de iOS isntalata in telefoanele noastre.

iPhone are performantele afectate de baterie si de versiunea de iOS instalata in el, iar asta o spune fondatorul binecunoscutei aplicatii Geekbench, care masoara performantele smartphone-urilor. Acesta a explicat in detaliu, bazandu-se pe date culese de la cei care fac teste de masurare a performantelor, faptul ca performantele telefoanelor iPhone sunt afectate serios de catre baterie, dar si de versiunea de iOS instalata in ele.

Totul a pornit de la o teorie anterioare conform careia o baterie veche a iPhone ii reduce performantele si se pare ca acest lucru se dovedeste a fi in totalitate adevarat, din pacate pentru noi. Pentru a testa teoria, fondatorul Geekbench a facut teste pe iPhone 6S si iPhone 7, primul generand primele suspiciuni de limitare a vitezei dupa ce multe baterii au fost schimbate deoarece telefoanele se inchideau la frig.

“To answer these questions I’ve plotted the kernel density of Geekbench 4 single-core scores for the iPhone 6s and the iPhone 7 running different versions of iOS. Scores obtained in low-power mode are not included in the distribution.”

Conform fondatorului Geekbench, incepand cu iOS 10.2 compania Apple a inceput sa reduca performantele telefoanelor iPhone in functie de voltajul pe care il mai are bateria iPhone. Daca bateria este veche, deci o buna parte din capacitate i s-a pierdut si nu mai ofera aceeasi putere pentru componente, iOS-ul reduce semnificativ, cu pana la 50%, performantele iPhone, sau chiar iPad, in consecinta.

iPhone performante baterie iOS

iOS 10.2 a fost inceputul, deoarece iOS 10.2.1 a accentuat problema, iar iOS 11.2 a facut exact acelasi lucru, dar nu pentru iPhone 6S, ci pentru iPhone 7. Se pare ca Apple le acorda cam un an telefoanelor sale inainte de a le reduce substantial performantele, dar nu cu actualizarea majora a sistemului de operare urmator, ci cu una intermediara, in aceasta situatie cea x.2 fiind in ambele cazuri “de vina”.

Problemele doar incep de la versiunea x.2 a iOS pentru telefoanele vechi de maxim 1 an si se accentueaza pe masura ce bateria “imbatraneste”, iar performantele sale scad in consecinta. Totul este o combinatie intre reducerea capacitatii bateriei si cea artificiala a performantelor iPhone prin iOS, deci in final compania Apple reduce performantele telefoanelor sale iPhone, fara a recunoaste asta oficial vreodata.

“First, it appears the problem is widespread, and will only get worse as phones (and their batteries) continue to age. See, for example, the difference between the distribution of iPhone 6s scores between 10.2.1 and 11.2.0. Second, the problem is due, in part, to a change in iOS. The difference between 10.2.0 and 10.2.1 is too abrupt to be just a function of battery condition. I believe (as do others) that Apple introduced a change to limit performance when battery condition decreases past a certain point.”

Fondatorul Geekbench merge atat de departe incat acuza compania Apple ca a redus intentionat performantele iPhone pentru a obliga clientii sa cumpere cele mai noi modele de telefoane. Acest lucru este vehiculat de ani si ani de zile, dar abia acum o figura atat de proeminenta sustine aceasta teorie si cu dovezi provenite de la sutele de mii de oameni care folosesc Geekbench pentru teste zilnice.

iPhone performante baterie iOS 1

“If the performance drop is due to the “sudden shutdown” fix, users will experience reduced performance without notification. Users expect either full performance, or reduced performance with a notification that their phone is in low-power mode. This fix creates a third, unexpected state. While this state is created to mask a deficiency in battery power, users may believe that the slow down is due to CPU performance, instead of battery performance, which is triggering an Apple introduced CPU slow-down. This fix will also cause users to think, “my phone is slow so I should replace it” not, “my phone is slow so I should replace its battery”. This will likely feed into the “planned obsolecense” narritive.”

Inlocuirea unei baterii vechi ar putea rezolva problema pentru multe persoane, in locul cumpararii unui telefon complet nou, dar simpla evitare a actualizarilor x.2 la 1 an dupa cumpararea telefonului are acelasi efect. Ca sa fiu complet sincer, era si logic ca Apple sa reduca performantele telefoanelor sale pentru a obliga clientii sa faca upgrade, deci daca v-ati fi asteptat la altceva, nu prea vad de ce ati fi facut-o.