Ecranele Telefoanelor Stimuleaza aceleasi Parti ale Creierului precum Drogurile

Ecranele smartphone-urilor stimuleaza celeasi parti ale creierului precum unele droguri, conform unui studiu recent realizat de catre Stanford.

smartphone droguri dependenta

Un studiu efectuat de catre Stanford privind dependenta oamenilor de smartphone-uri a avut rezultate extrem de interesante, care pun putin in perspectiva modul in care ne folosim telefoanele mobile. Cercetatorii prestigioasei universitati sustin ca ecranele smartphone-urilor stimuleaza aceleasi parti ale creierului precum droguri care fac parte din clasa opioidelor, ori canabisul.

Rezultatele au fost aduse in atentia publicului larg dupa ce un grup de investitori i-a cerut companiei Apple sa implementeze noi functii de control parental pentru iPhone. Acestia afirma ca tinerii sunt extrem de vulnerabili in fata interactiunii cu smartphone-urile si ca pot avea dezvoltarea substantial afectata de folosirea indelungata a smartphone-urilor in viata de zi cu zi.

Ca sa fiu complet sincer, rezultatul va genera cu siguranta foarte multe controverse, mai ales ca vorbim despre un subiect extrem de sensibil in momentul de fata in SUA. Realitatea este ca oamenii sunt dependenti de smartphone-uri si copiii pot fi afectati de exact acelasi lucru daca nu sunt suficient de bine monitorizati de catre parinti in folosirea acestor gadget-uri.

“Smartphone screens light up the same area of the brain as opioids and cannabis. The rewards pathways mediated by dopamine respond to screens in a very similar way to opioids. Adolescent brains are more vulnerable to risk taking, so the emotion centers of the brain drive behavior more than the future planning centers of the brain.”

Apple nu a anuntat deocamdata ce fel de functii noi pentru control parental intentioneaza sa implementeze in iOS, insa ne putem imagina ca vor fi unele care vor oferi mai mult control pentru parinti.