RCS & RDS. Orange, Vodafone, Telekom, ANUNT ULUITOR de la GUVERN

RCS & RDS. Orange, Vodafone, Telekom, sunt obiectul unui anunt absolut uimitor facut pentru Romania, iata de ce au ramas romanii surprinsi de vestea anuntata.

RCS & RDS impozite

RCS & RDS. Orange, Vodafone, Telekom sunt tinta unui anunt uluitor facut zilele trecute impreuna cu cele privind majorarea impozitelor pe care companiile telecom le vor avea de platit pentru afacerile pe care le deruleaza in Romania. Mai exact, RCS & RDS impreuna cu restul companiilor n-au mai platit de 10 ani impozitul pe cifra de afaceri, care pana in 2019 are valoarea de 0.4%, insa incepand de anul viitor vor plati 3% pentru toate incasarile din Romania.

RCS & RDS. Orange, Vodafone, Telekom trebuiau sa plateasca ANCOM 0.4% din cifra de afaceri daca institutia avea deficit bugetar, insa cum aceasta nu a avut in ultimii 10 ani, aest impozit nu a fost platit de catre operatorii telecom. Spre deosebire de restul companiilor romanesti care platesc impozit pe cifra de afaceri in fiecare an, RCS & RDS. si ceilalti operatori au ramas cu zeci de milioane de euro in conturi in fiecare an, dar lucrurile se schimba.

RCS & RDS. Orange, Vodafone, Telekom, ANUNT ULUITOR de la GUVERN

RCS & RDS. Orange, Vodafone, Telekom vor aduce la bugetul ANCOM cam 100 – 120 de milioane de euro anual, in baza datelor privind cifrele de afaceri inregistrate de catre companii in anul 2017, si a ceea ce-au anuntat trimestrial in 2018. Acesti bani nu vor fi investiti de catre cei de la ANCOM in proiecte legate de piata de telecomunicatii din Romania, ci vor fi folositi pentru digitalizarea institutiilor statului roman, insa ramane de vazut in ce masura se va intampla asta, dar abia de prin 2020.

Problema este că acest tarif, stabilit în lege la 0,4% din cifra de afaceri, nu a mai fost aplicat de 10 ani. Motivul? Tariful se aplică numai dacă ANCOM nu-și acoperă cheltuielile administrative cu veniturile din celelalte surse de finanțare, ori autoritatea a fost mereu pe excedent și are acum în conturi peste 1 miliard de lei.

RCS & RDS. Orange, Vodafone, Telekom, nu sunt multumite de aceasta decizie luata de catre guvern, si e normal, pentru ca pierd zeci de milioane de euro anual din cauza acestui impozit, dar pe de alta parte n-au mai platit impozite pe cifra de afaceri de 10 ani. Acestea fiind spuse, va fi interesant de vazut cum se vor mai plange companiile telecom in 2019 de aceste schimbari, insa din moment ce n-au platit impozite de 10 ani… e de inteles de ce Guvernul a schimbat impozitul.