Digi Mobil. Telekom, Vodafone, Orange, VESTI PROASTE pentru Romania

Digi Mobil. Telekom, Vodafone, Orange au vesti foarte proaste pentru clientii din Romania, iata ce au anuntat operatorii de telefonie mobila deja.

Digi Mobil investitii

Digi Mobil. Telekom, Vodafone, Orange au pentru clientii din Romania noi vesti foarte proaste, operatorul detinut de catre RCS & RDS facand avertismentul la inceputul acestei luni, ceilalti operatori abia acum. Ieri v-am vorbit despre comunicatul de presa pe care Telekom, Vodafone, Orange, ca parte a Asociației Operatorilor Mobili din România, l-au facut in legatura cu OUG 114/2018, Digi Mobil nefacand parte din asociatie, dar vestile proaste de la RCS & RDS au venit acum ceva vreme.

Digi Mobil. Toti cei patru operatori de telefonie mobila au avertizat ca noile taxe impuse pentru companii vor afecta investitiile in reteaua 5G din Romania, iar asta din cauza a doua motive foarte importante. Primul este noua taxa pe cifra de afaceri, care ar urma sa scoata de la Digi Mobil, si restul companiilor, peste 100 de milioane de euro anual, care ar fi putut fi investiti in dezvoltarea retelelor 5G, sau a infrastructurii existente in tara, dar ar urma sa ajunga la ANCOM.

Digi Mobil. Telekom, Vodafone, Orange au vesti foarte proaste pentru 5G in Romania

Digi Mobil. Cea de-a doua problema este cu suma forte mare impusa de catre Guvernul Romaniei pentru licitatia licentelor 5G, mai exact s-ar dori obtinerea a 1 miliard de euro in urma acesteia. Operatorii de telefonie mobila spun ca cifra este mult prea mare, cu cam 30% fata de licitatia pentru 4G, mai mare chiar si fata de alte tari din Europa, chiar si in contradictie cu prevederile europene, iar Digi Mobil si restul companiilor ar urma sa aiba costuri foarte mari pentru implementarea tehnologiilor.

Acest lucru se petrece chiar în anul în care operatorii mobili trebuie să suporte cheltuieli semnificative pentru spectrul de frecvențe 5G și să declanșeze investiții de anvergură în rețelele 5G. În același timp, prețurile minimale pentru alocarea de spectru 5G au fost stabilite prin această Ordonanță la un nivel exagerat de mare, în contradicție cu prevederile Directivei 2002/20/CE și cu mult mai ridicat decât în celelalte state europene.

Digi Mobil. Combinand costurile mai mari pe care le au cu furnizarea serviciilor cu limita foarte mare impusa de catre Guvern pentru licentele 5G, operatorii au de ales intre a creste substantial preturile, sau a reduce investitiile. In cazul Digi Mobil a avut loc o crestere moderata de preturi, insa nu cred ca va fi suficienta pentru a sustine atat taxa noua, cat si pretul mai mare pentru 5G, asa ca e posibil sa existe altele in cursul acestui an, sau in 2020.

Digi Mobil. Daca RCS & RDS a facut deja majorarile de preturi, Telekom, Vodafone, Orange urmeaza sa le faca, si aici vorbim despre cresteri mult mai mari pentru abonamente mult mai scumpe.

3 COMENTARII

  1. Sa nu investeasca nimic DigiMobil in reteaua 5G.
    Avem 4G, este absolut suficient.
    Sa incaseze statul in urma ordonantei fix jumatatea lui patru✊.

  2. La cum isi bate guvernul joc de toti, s-ar putea sa nu mai investeasca nimeni in nimic (si n-ar fi de condamnat decizia companiilor de orice fel).