Apple va permite in 2019 Crearea Primelor Aplicati Universale penru iOS si MacOS

Apple va lansa in 2019 prima solutie care va permite crearea de aplicatii universale pentru iOS si macOS, iata ce planuri are compania americana.

apple aplicatii universale ios macos

Apple va lansa la WWDC 2019 primul SDK prin care dezvoltatorii de aplicatii pentru iOS si macOS sa poata crea aplicatii universale pentru cele doua sisteme de operare, totul prin proiectul Marzipan, demonstrat in 2018. La WWDC 2018 compania Apple a anuntat planul sau de a le permite dezvoltatorilor sa faca aplicatii universale pentru iOS si macOS, iar in vara va oferi si primul software care le va da posibilitatea dea creeze aceste tipuri de aplicatii.

Desi Apple va permite din 2019 crearea de aplicatii universale pentru iOS si macOS, abia din 2020 le va permite dezvoltatorilor sa le si ofere pentru utilizatori, dar probabil in versiune sparata de cele existente. Abia in 2021 Apple va permite crearea de aplicatii cu adevarat universale pentru iOS si macOS, astfel ca dezvoltatorii vor putea crea aplicatii care sa poata fi instalate pe ambele platforme dintr-un singur AppStore, un vis al unora dintre fani, si dezvoltatori.

Primele aplicatii universale pentru iOS si macOS vor fi oferite abia in 2021

In 2019 dezvoltatorii vor putea sa transforme aplicatiile pentru iPad pentru a le face compatibile si cu macOS, insa cele pentru iPhone vor avea parte de ceva similar disponibil abia din anul 2020. Chiar si atunci, aplicatiile de acest gen vor trebui trimise pentru publicare in App Store in forma separata in comparatie cu cele standard, compania Apple planuind ca abia in 2021 sa ofere optiunea de a cea aplicatii universale care sa fie publicate in magazinele sale.

The aim of the multistep initiative, code-named “Marzipan,” is that by 2021, developers will be able to build an app once and have it work on the iPhone, iPad and Mac computers. Later this year, Apple plans to let developers port their iPad apps to Mac computers via a new software development kit that the company will release as early as June. In 2020, Apple plans to expand the kit so iPhone applications can be converted into Mac apps in the same way.

Ideea in sine nu este noua, cei de la Microsoft permitand crearea de aplicatii universale pentru Windows inca de acum cativa ani, insa solutia lor n-a avut prea mult succes in randul dezvoltatorilor. Cei de la Apple au o abordare diferita, totusi, planificand sa imbunatateasca timp de 3 ani acest sistem inainte de a il oferi pentru dezvoltatori, asa ca teoretic, ar trebui sa avem parte de un sistem matur, si foarte bun, in momentul in care va fi oferit.