Aeroportul Otopeni: Recunoastere Faciala pentru Pasageri

Aeroportul Otopeni va trece printr-un proces de modernizare serioasa in urmatoarea perioada, iar recunoasterea faciala va fi implementata in premiera pentru Romania.

Aeroportul Otopeni Recunoastere Faciala

Aeroportul Otopeni, International Henri Coanda Bucuresti, urmeaza sa aiba integrat un sistem de recunoastere faciala pentru pasagerii care vor tranzita zona pentru a se imbarca in avioane, o posibila premiera pentru Romania. O licitatie publica a fost organizata pentru ca aeroportul Otopeni sa aiba sistemul de supraveghere video modernizat, cei de la UTI castigand-o, iar in urmatorii ani urmeaza sa fie facute si modificarile necesare pentru implementarea sa.

Aeroportul Otopeni va avea implementat un sistem care va recunoaste placutele de inmatriculare ale masinilor care vor ajunge in zona sa, insa separat de asta va fi integrat si software-ul care va permite recunoasterea faciala a vizitatorilor. Desi mai multe companii s-au inscris la licitatia pentru a face un upgrade sistemului de monitorizare de la aeroportul Otopeni, printre care si Telekom, cei de la UTI au castigat licitatia in final, si vor furniza inclusiv aici software-ul care va permite inclusiv recunoasterea faciala a vizitatorilor.

Aeroportul Otopeni: Recunoastere Faciala pentru Pasageri

Aeroportul Otopeni va avea noul sistem de supraveghere implementat intr-o perioada destul de lunga de timp, contractul in valoare de 7.7 milioane de euro, fara TVA, urmand a avea o perioada de desfasurare de 4 ani, adica pana in 2023. Mai multe camere vor fi montate in aeroportul Otopeni pentru a fi supravegheate mai multe zone din interiorul, sau din preajma acestuia, recunoasterea faciala fiind facuta pentru toti cei care vor fi inregistrati de catre sistemele de monitorizare.

Aeroportul Otopeni este cel mai mare din Romania, iar schimbarile prin care va trece fac mai mult ca sigur parte din angajamentele pe care Romania si le-a luat in fata UE, posibil chiar si pentru accederea in spatiul Schengen. In mod normal niciun pasager, sau vizitator, care intra pe aeroportul Otopeni n-ar trebui sa aiba de suferit de pe urma acestor modificar, dar e posibil ca unii sa fie monitorizati mai atent daca sunt recunoscuti ca fiind infractori, sau urmariti de catre SRI.

Aeroportul Otopeni are nevoie si de multe alte modernizari, separat de cea privind supravegherea video, pistele fiind cele care au depasit de foarte mult timp momentul in care trebuiau refacute complet pentru siguranta pasagerilor.