RCS & RDS. Vodafone, Orange, Telekom, ANUNT URIAS de la GUVERN pentru Romani

RCS & RDS. Vodafone, Orange, Telekom, sunt motivul pentru care Guvernul Romaniei a facut un anunt foarte important si o serie de schimbari care ne afecteaza pe toti.

RCS & RDS. Vodafone, Orange, Telekom, sunt motivul pentru care Guvernul Romaniei a facut astazi o schimbare foarte importanta care afecteaza toti clientii din Romania, si despre a carei efecte trebuie sa stim cu totii. Mai exact, dupa multe luni de presiuni venite de la RCS & RDS, si alti operatori telecom, Guvernul Romaniei a facut in sfarsit modificari pentru OUG 114/2018, pe care le puteti citi aici, o ordonanta care a generat extrem de multe controverse in 2019.

RCS & RDS. In primul rand, noua OUG are listate frecventele care vor fi oferite spre licitatie de catre cei de la ANCOM in toamna acestui an, OUG 114/2018 omitand sa specifice in clar care vor fi acestea. Din cauza acestei omisiuni, ANCOM nu putea crea caietul de sarcini pentru efectuarea licitatiei pentru frecventele 5G, insa acum problema a fost rezolvata, iar pana la 31 iulie 2019 impreuna cu RCS & RDS, si restul mediului telecom, totul va fi rezolvat.

RCS & RDS. Vodafone, Orange, Telekom, ANUNT URIAS de la GUVERN pentru Romani

RCS & RDS. Inclusiv suma minima impusa pentru oferirea licentelor 5G a fost deasemenea redusa, impreuna cu taxa de participare pe care fiecare operator va trebui sa o achite pentru a avea acces la aceasta licitatie. Aceste modificari ii scutesc pe cei de la RCS & RDS, sau alti operatori telecom, de investitii uriase pentru a putea folosi frecventele noi in retelele 5G pe care intentioneaza sa le lanseze in anul 2019, unele fiind active deja pe frecvente vechi.

Acordarea licenţelor de utilizare a frecvenţelor radio prin intermediul unor proceduri de selecție competitivă sau comparativă este condiționată de plata către bugetul de stat a unei taxe de licență; cuantumul taxei de licență în cazul procedurii de selecție comparativă, respectiv valoarea minimală a acesteia în cazul procedurii de selecție competitivă, precum şi condițiile privind efectuarea plății vor fi stabilite, pentru fiecare caz în parte, prin hotărâre a Guvernului inițiată de către ANCOM și vor urmări, printre altele, alocarea și utilizarea eficace a drepturilor de utilizare, iar acolo unde este posibil, vor ține cont de eventualele costuri legate de îndeplinirea condițiilor de autorizare impuse pentru a promova obiective de politică publică.

RCS & RDS. O alta prevedere importanta care a fost modificata este amenda pe care operatorii ar fi obligati sa o plateasca daca fac constructii pe proprietate privata, adica daca ar conecta un client printr-un punct de legatra nou. Impunerea acestei amenzi a fost amanata pana in luna martie a anului 2020, astfel ca RCS & RDS, si celelalte companii, isi pot desfasura in continuare activitatea fara probleme, si fara frica de amenzi foarte mari.

RCS & RDS. Acestea fiind spuse, iata ca licitatia pentru retelele 5G se poate desfasura fara probleme anul acesta, iar asa toti romanii vor avea parte de servicii noi din toamna acestui an, fara probleme.