STS va Cumpara MII de Telefoane Mobile Inteligente, dar IEFTINE

STS va cumpara mii de telefoane mobile inteligente, dar ieftine, conform unui caiet de sarcini pentru licitatia care urmeaza sa fie organizata de catre institutie.

STS va Cumpara MII de Telefoane Mobile Inteligente, dar IEFTINE

STS si-a anuntat intentia de a cumpara cateva mii de telefoane mobile inteligente, acestea urmand a avea rolul de a le inlocui pe cele care sunt in momentul de fata in folosita, si desigur uzate din toate punctele de vedere. 3000 de telefoane mobile inteligente vrea sa cumpere STS la pretul de 2.02 milioane de lei, fara TVA, deci pretul mediu ar fi de aproximativ 667 LEI, fara TVA, iar la banii astia nu poti cumpara ceva util.

STS vrea sa foloseasca aceste telefoane mobile inteligente pentru indeplinirea atributiilor institutiei, adica securizare hardware si software impotriva atacurilor cibernetice, sau a aplicatiilor malitioase. Interesant este ca STS vrea sa testeze pe ele si tehnici pentru a impiedica urmarirea telefoanelor inteligente, urmand a instala si aplicatii special dezvoltate care sa permita securizarea comunicatiilor, dar si a datelor acestora.

STS va Cumpara MII de Telefoane Mobile Inteligente, dar IEFTINE

Presupunand ca STS nu vrea sa instaleze WhatsApp, sau vreun antivirus din Google Play, vorba de software propriu, insa sunt curios ce telefoane inteligente performante pot cumpara ei cu 667 de LEI, fara TVA. Nu-mi vine in minte absolut nimic notabil, si desigur ca toate vor fi fara Android, pe care cei de la STS il pot modificate pentru a-l securiza, lucru care nu-l pot face cu iOS fara exploit-uri, jailbreak, si multa munca.

“Echipamentele care fac obiectul achiziției vor contribui la îndeplinirea atribuțiilor STS, prin securizarea hardware și software împotriva atacurilor de tip cyber, a aplicațiilor malițioase și împiedicarea urmăririi dispozitivului, utilizarea de aplicații dedicate special dezvoltate care să permită securizarea comunicațiilor, separarea datelor personale de cele de serviciu și asigurarea managementului la distanță a dispozitivelor telefonice prin utilizarea unor soluții cloud service sau enterprise integrate.”

Toate telefoanele pe care STS vrea sa le cumpere acum vor fi folosite de catre specialistii institutiei pentru a-si indeplini atributiile de serviciu, indiferent care ar fi acestea. Numarul foarte mare de telefoane pe care STS vrea sa le cumpere in urmatorii 2 ani indica faptul ca ar cam trebui sa fie inlocuite toate, sau o buna parte, dintre telefoanele pe care institutia le foloseste in momentul de fata, si care sunt vechi, dupa cum v-am spus.