STS Acuzata ca a fost RETICENTA sa Implementeze un Sistem AVANSAT de Localizare

STS este acuzata ca a fost reticenta in a implementa un sistem avansat de localizare care poate salva mult mai multe vieti ale cetatenilor care cer ajutor.

STS este acuzata de catre Asociatia Europeana a numarului 112 ca a refuzat sa implementeze in Romania un sistem avansat de localizare mult mai exacta a apelurilor facute de catre cetateni pentru a cere ajutor de la autoritati. Vorbim despre sistemul Advanced Mobile Location, despre care v-am vorbit deja acum cativa ani, cand v-am spus ca Apple l-a implementat in iPhone, el fiind folosit in Europa deja, si celor de la STS li s-a propus sa-l implementeze.

Asociatia europeana sustine ca din 2015 le tot propune celor de la STS sa implementeze acest sistem mult mai exact de localizare a telefoanelor mobile, fara sa fie nevoie de aplicatii speciale, precum cea apel 112, care are si aceasta tehnologie implementata. Tehnologia in sine e implementata in telefoane de catre producatori si trimite coordonatele GPS ale telefonului catre operatorii de la 112 fara ca operatorul de telefonie mobila sa fie implicat, localizarea fiind la fel de exacta precum in cazul aplicatiei apel 112.

STS Acuzata ca a fost RETICENTA sa Implementeze un Sistem AVANSAT de Localizare

STS a initiat in vara anului 2018 un proiect de modernizare a serviciului 112, care presupunea inclusiv implementarea AML in Romania, dar desigur ca toata procedura de licitatie a ajuns la Curtea de Apel Bucuresti, dupa contestatii. Contractul de atribuire dupa licitatie are mai multe contestatii si o plangere penala la DNA din cauza modului in care STS l-a atribuit astfel ca vor trece ani si ani de zile pana cand vor fi date solutii, si romanii vor muri la fel in continuare.

Daca Romania nu are autostrazi pentru ca se fac tot felul de contestatii la licitatii si oamenii mor in accidente, iata ca acelasi lucru e valabil si pentru 112, doar ca aici nu doar STS e de vina pentru ce s-a intamplat. Chiar si asa, faptul ca STS a decis abia in 2018 sa implementeze AML la serviciul 112, si un an mai tarziu inca nu-l avem, arata ca inca mai e nevoie de multe schimbari in Romania, din pacate.

Tehnologia AML e buna pentru telefoanele cu GPS, cele fara, cum se spune c ar fi fost cel de pe care a facut apelurile fata rapita si ucisa in Caracal, nu beneficiaza de sistem, de e posibil ca in acest caz sa fi fost inutil.