RCS & RDS. Orange, Telekom, Vodafone, Iata CAT vor PLATI pentru 5G

RCS & RDS. Orange, Telekom, Vodafone, vor avea de facut investitii mari pentru a cumpara frecventele 5G pentru retele, iata cat vor trebui sa plateasca pentru ele.

 

RCS & RDS frecvente 5G

RCS & RDS. Orange, Telekom, Vodafone, vor trebui sa faca investitii substantiale pentru a licentia frecventele necesare lansarii retelelor 5G in Romania, si acest lucru a fost deja anuntat de ceva timp. Saptamana trecuta cei de la ANCOM au publicat si caietul de sarcini pentru licitatia in cadrul careia RCS & RDS, si restul operatorilor, vor participa pentru a cumpara licentele pe care le vor folosi pentru viitoarele lor retele.

RCS & RDS. Conform caietului de sarcini, autoritatile cer minim 580 de milioane de euro pentru frecventele 5G, adica jumatate din suma care fusese initial impusa prin OUG 114/2018, ceea ce le reduce costurile. Chiar si asa, RCS & RDS, si restul companiilor, vor avea costuri mari pentru lansarea retelelor 5G, mai ales daca mai multe companii vor dori aceeasi frecventa, pretul final urmand a creste substantial.

RCS & RDS. Orange, Telekom, Vodafone, Iata CAT vor PLATI pentru 5G

RCS & RDS. Cele mai scumpe dintre frecventele pe care le vor cumpara operatorii sunt cele care au latimea de banda 2×5 MHz, acestea urmand a costa cate 45 de milioane de euro pentru fiecare bloc pereche. Pe locul al doilea vin aceleasi frecvente, dar licentierea pe 10 ani in loc de 15 ani va costa 30 de milioane de euro pentru RCS & RDS, sau celelalte companii, diferenta fiind una consistenta, dar si pentru ca difera perioada.

RCS & RDS. Restul frecventelor pe care cei de la ANCOM le ofera pentru licentiere au preturi mult mai mici, tot pentru durate de licentiere de 15 ani, sau mai mici, deci totul depinde de ceea ce vrea fiecare operator. Deocamdata foarte multe detalii cu privire la planurile RCS & RDS, si a celorlalte companii telecom, n-au fost dezvaluite, asa ca nu stim foarte clar ce vor, insa cei cu buzunarele cele mai “adanci” vor cumpara tot ce este mai bun.

RCS & RDS. Chiar daca pretul de pornire pentru toate frecventele a fost substantial redus, nu este exclus ca in final sa se ajunga la un pret total de 1 miliard de euro, insa totul epinde de cum va decurge licitatia finala.