Windows XP FORTEAZA Guvernul Romaniei sa MODERNIZEZE Comunicatiile de Urgenta

Windows XP forteaza Guvernul Romaniei sa modernizeze sistemul de comunicatii de urgenta TETRA, care ar deveni nefunctional din cauza echipamentelor foarte vechi.

Windows XP FORTEAZA Guvernul Romaniei sa MODERNIZEZE Comunicatiile de Urgenta

Guvernul Romaniei face o investitie mare in sistemul de comunicatii de urgenta TETRA, cel pe care autoritatile il folosesc pentru a comunica si a gestiona situatiile de urgenta din Romania. Conform documentelor publicate de catre Guvernul Romaniei, este vorba despre o investitie de 232 de milioane de LEI, undeva pe la 50 de milioane de euro, care va fi facuta partial din fonduri UE, partial din fondurile tarii noastre.

TETRA asigura comunicatiile intre toate institutiile romaniei care sunt chemate pentru a gestiona situatiile de urgenta din tara, si nu doar ele, insa se pare ca echipamentele folosite pentru el au ajuns intr-un punct in care n-ar mai putea fi folosite. Unele dintre echipamentele folosite in sistemul TETRA au ajuns in punctul in care producatorii nu le mai vand si nu mai ofera suport pentru ele, fiind trecute de catre acestia in categoriile ”end of sale” si ”end of support”.

Windows XP FORTEAZA Guvernul Romaniei sa MODERNIZEZE Comunicatiile de Urgenta

Ca sa va faceti o idee in legatura cu asta, echipamentele inca mai folosesc Windows XP, da ati citit bine, Windows XP, pentru care Microsoft nu mai ofera suport, altfel am fi ajuns in 2030 cu un sistem de operare complet invechit. Desigur ca sunt si alte echipamante foarte vechi folosite cu Windows XP, si problema e ca achizitia unora noi impune actualizarea sistemului de operare, deoarece echipamentele noi nu sunt compatibile cu el.

”Aplicațiile de monitorizare și administrare a sistemului, precum și cele funcționale de pe consolele dispecer din sistem, sunt compatibile în versiunea actuală doar cusistemul de operare Windows XP, sistem pentru care producătorul Microsoft nu mai oferă suport și nici licențe. Constrângerile prezentate mai sus generează riscuri majore de nefuncţionare a rețelei TETRA, impunându-se măsuri urgente pentru remedierea acestei situaţii, prin modernizarea PCT.”

Asa Guvernul Romaniei e intr-un final fortat de imprejurari sa modernizeze sistemul TETRA pentru a nu risca sa aiba comunicatiile intrerupte din cauza folosirii unor echipamente/software lansate cu aproape 20 de ani in urma. Separat de asta, Guvernul Romaniei spune ca timpul de raspuns in cazul situatiilor de urgenta ar sa scada de la 2 minute la 115 secunde dupa aceasta modernizare, si asta probabil pentru ca acele calculatoare vor functiona mai rapid.

Concluzionand, serviciile de urgenta din Romania comunica intre ele cu Windows XP si calculatoare foarte vechi, iar intr-un final Guvernul Romaniei ar vrea sa le modernizeze putin.