Functia iOS si Android care iti face Viata MULT mai PROASTA

iOS si Android au o functie speciala care ne-ar putea face mai mult rau decat credem, iata ce au descoperit cercetatorii si cum sunt afectate telefoanele.

Functia iOS si Android care iti face Viata MULT mai PROASTA

iOS si Android au avut implementata o functie speciala care, teoretic, a fost gandita pentru a proteja ochii si a imbunatati somnul, insa din pacate efectul sau asupra oamenilor este exact contrar. Vorbim despre functia Night Mode pe care iOS si Android o au implementata, cu denumiri diferite, insa cu un mod foarte similar de functionare, unii dintre utilizatori folosind-o in mod constant in telefoanele care au sistemele de operare iOS si Android in fiecare zi.

Un studiu facut de catre universitatea din Manchester a ajuns la concluzia ca folosirea Night Mode pentru a modifica culorile ecranului pentru a avea o tenta galbuie nu imbunatateste somnul noaptea. Ideea din spatele acestor functii pentru iOS si Android era ca temperatura culorilor ecranelor telefoanelor sa fie una calda, galbuie, in locul celei reci, albastre, totul pentru ca aceste culori mai calde ar ajuta afecta mai putin ochii in folosirea zilnica, in special noaptea.

Functia iOS si Android care iti face Viata MULT mai PROASTA

Universitatea din Manchester a descoperit cu studiul sau ca folosirea acestor sisteme forteaza creierul sa fie mai activ din cauza faptului ca lumina emisa ii sugereaza faptul ca ar fi zi, si nu noapte, cand aceste sisteme se activeaza. Totul este bazat pe analizarea unor cobai, deci nu vorbim despre teste facute pe subiecti umani, asa ca deocamdata concluziile la care au ajuns cercetatorii nu sunt 100% sigure, si nu pot fi considerate a fi inca de incredere.

“Contrar credinței obișnuite, lumina albastră ar putea să nu fie la fel de perturbatoare pentru modelele noastre de somn, așa cum credeam inițial – potrivit oamenilor de știință de la Universitatea din Manchester. Potrivit echipei, folosirea luminilor slabe, mai reci, a luminilor seara și a luminilor mai calde din zi poate fi mai benefică pentru sănătatea noastră.”

Chiar si asa, daca se va dovedi prin studii urmatoare ca functiile Night Mode din iOS si Android nu aduc beneficii pentru utilizatori, si doar fac somnul mai prost, atunci Apple si Google vor avea multe explicatii de dat. Foarte multa lume foloseste aceste sisteme in ideea de a-si face somnul mai bun, iar daca le folositi, poate ar fi bine sa incercati sa le dezactivati pentru a vedea daca se schimba ceva in bine in ceea ce priveste somnul vostru.