LOVITURA pentru RCS & RDS, Orange, Vodafone, Telekom, Huawei de la Klaus Iohannis

RCS & RDS, Orange, Vodafone, Telekom, Huawei primesc o lovitura foarte dura de la Klaus Iohannis, iata ce a declarat Presedintele Romaniei despre companii.

RCS & RDS, Orange, Vodafone, Telekom, Huawei Klaus Iohannis

RCS & RDS, Orange, Vodafone, Telekom, Huawei au parte de o lovitura serioasa astazi dupa ce Klaus Iohannis a facut un anunt al carui efect va fi resimtit prin decizii pe care le va lua Guvernul Romaniei. Mai exact, Klaus Iohannis a spus ca licitatia pentru frecventele retelelor 5G trebuie sa mai astepte deoarece Huawei e singurul ofertant, iar asta nu prea creeaza concurenta in Romania pentru crerea retelelor 5G de la RCS & RDS, Orange, Vodafone, Telekom.

RCS & RDS, Orange, Vodafone, au creat deja retele 5G in tara noastra folosind echipamente atat de la Huawei, cat si de la Ericsson, sau Nokia, deci afirmatia e una destul de neobisnuita, apare in neconcordanta cu realitatea. Klaus Iohannis a afirmat ca deocamdata nu exista nici o decizie la nivel guvernamental cu privire la implementarea 5G in Romania, ceea ce desigur stim, iar asta in ciuda faptului ca ANCOM anunta organizarea une ilicitatii 5G in 2020.

LOVITURA pentru RCS & RDS, Orange, Vodafone, Telekom, Huawei de la Klaus Iohannis

RCS & RDS are cea mai extinsa retea 5G din Romania in momentul de fata, facuta cel mai probabil in principal cu echipamente Huawei, in timp ce Orange si Vodafone folosesc deasemenea combinatii bazate pe ele. Klaus Iohannis spune ca nu e bine ca Huawei sa fie “singurul” furnizor de echipamente 5G, ca trebuie sa existe concurenta, dar si ca strategia 5G ar trebui facuta in baza celor pentru siguranta nationala, dar si a celei de securitate a NATO.

“Ce licitaţie să faci pentru 5G? Huawei sau Huawei? Există un singur provider care are capacitatea de a implementa 5G și acela este Huawei. Ceilalți provideri din SUA și din Europa sunt pe aproape, dar nu mi se pare oportun să ne aruncăm cu capul înainte, pentru că tehnologia aceasta va intra atât de adânc în societate încât nu te mai poți întoarce la starea inițială, nu e reversibil.”

Huawei nu a comentat deocamdata situatie, insa a spus in trecut ca nu reprezinta un risc pentru siguranta nationala a Romaniei, insa Klaus Iohannis a semnat un memorandum pentru blocarea lor. Klaus Iohannis a anuntat ca situatia Huawei va fi analizata in CSAT, insa acest lucru nu s-a intamplat deocamdata, dar probabil ca se va intampla in 2020, pentru ca licitatia pentru 5G sa aiba loc la un moment dat si in Romania in conditii bune.

RCS & RDS, Orange, Vodafone, Telekom, vor trebui sa aleaga pana la urma alti furnizori de echipamente pentru retelele 5G, iar asta deoarece Huawei nu va fi o solutie, si cel mai probabil va fi blocata de la furnizarea de echipamente.