WhatsApp: INCREDIBIL, Acuzata de Autoritati ca a AJUTAT un TERORIST

WhatsApp este in mod incredibil acuzata de catre autoritatile europene ca a ajutat un suspect de terorism sa scape de o ancheta menita sa salveze vieti.

WhatsApp terorist

WhatsApp trece printr-o situatie incredibila in Europa, fiind acuzata de catre autoritati ca a ajutat un terorist sa scape intr-o investigatie complexa care avea menirea de a impiedica pierderea de vieti omenesti. Autoritatile din Europa anchetau un suspect de acte de terorism care ar fi fost afiliat organizatiei teroriste Stat Islamic, ei folosind un software de spyware israelian pentru a obtine acces la telefonul sau, atacandu-l prin platforma WhatsApp.

WhatsApp a anuntat in primavara ca un spyware israelian a fost folosit impotriva unor utilizatori ai platformei sale, si a anuntat 1400 de conturi in legatura cu faptul ca au fost atacate de acest software. Printre acele pesoane se afla si suspectul investigatiei de terorism pe care autoritatile europene o aveau in plina desfasurare, ele acuzand WhatsApp ca l-a anuntat pe suspect in legatura cu activitatea lor, impiedicandu-i astfel sa o desfasoare in continuare.

WhatsApp: INCREDIBIL, Acuzata de Autoritati ca a AJUTAT un TERORIST

WhatsApp a raspuns in fata acuzatiilor ca a ajutat un terorist spunand ca software-ul folosit de catre autoritati pentru a sparge telefonul persoanei este unul ilegal, si ca in asemenea situatie e indreptatita sa-si anunte utilizatorii. Autoritatile n-au actionat “de capul lor”, ci aveau un mandat judecatoresc in baza caruia monitorizau persoana pe care o suspectau ca pregateste acte de terorism, iar WhatsApp l-a anuntat de ceea ce se intampla, incalcand practic si un ordin judecatoresc.

“Autoritățile dintr-o țară din vestul Europei fără nume urmăreau un suspect de teroare legat de statul islamic Ei au folosit spyware de la compania de software israeliană NSO pentru a pirata WhatsApp-ul suspectului. În octombrie, aplicația a trimis un mesaj către 1.400 de utilizatori – inclusiv suspectul – anunțându-i că telefonul lor ar fi putut fi hacked. Ulterior, software-ul a fost închis, iar autoritățile s-au plâns că investigarea lor a fost împiedicată. Însă Facebook, care deține WhatsApp, spune că spionarea de la guvern folosind programul spion pentru a hack telefoane este ilegală.”

WhatsApp nu a stiut de ancheta autoritatilor, iar asta pentru ca ele n-au notificat compania in legatura cu ceea ce faceau, dar cand spyware-ul utilizat a fost descoperit si blocat de catre companie, totul s-a oprit. Daca WhatsApp ar fi stiut de ancheta, atunci anuntarea teroristului ar fi dus la o ancheta penala impotriva sa, insa in aceasta situatie totul tine de o lipsa de comunicare intre autoritati si companie, care in final a dus la posibila stricare a unei anchete.

WhatsApp a actionat in judecata compania care a dezvoltat spyware-ul folosit si de catre autoritatile europene pentru a sparge telefonul suspectului de acte de terorism, dar ramane de vazut daca va avea castig in instanta, sau nu.