Comisia Europeana: Masuri IMPORTATE ce Vizeaza Apple, Facebook Microsoft

Comisia Europeana pregateste o serie de masuri importante care vizeaza marile companii IT ce functioneaza in Europa, ele urmand a se aplica si in Romania.

Comisia Europeana taxe

Comisia Europeana pregateste o serie de masuri importante care vizeaza marile companii IT preucm Apple, Facebook, Google, Amazon, si nu numai, iar ele vor avea aplicabilitate inclusiv in Romania. Vorbim despre masuri care au menirea de a forta companiile sa-si plateasca impozitele in tarile in care genereaza veniturile, Comisia Europeana dorind sa taxeze mai serios toate aceste companii, ceea ce desigur ca va avea un efect substantial asupra serviciilor oferite.

Comisia Europeana stie ca multe dintre aceste companii fie platesc taxe mici multumita unor acorduri cu Irlanda, fie folosesc paradisuri fiscale pentru a plati impozite mult mai mici decat alte companii din UE. Paolo Gentiloni, comisarul european pentru economie, vrea ca lucrurile sa se schimbe, astfel ca vrea sa impuna, prin Comisia Europeana, o modificare substantiala pentru legislatie, astfel incat toate aceste companii sa-si plateasca impozitele in tarile in care-si desfasoara activitatea.

Comisia Europeana: Masuri IMPORTATE ce Vizeaza Apple, Facebook Microsoft

Comisia Europeana colaboreaza cu diverse tari de pe glob pentru a gasi o formula globala de taxare uniforma a companiilor mari, deci aceste schimbari vor dura ani de zile, astfel ca ele nu-si prea fac griji. In UE se discuta de ani si ani de zile despre modificarea legislatiei privind taxarea companiilor care isi desfasoara activitatea in interorul sau, insa Comisia Europeana abia acum pare ceva mai hotarata sa pun in practica declaratiile facute de diversi politicieni.

“Aceasta înseamnă să ne asigurăm că gigantii digitali, care beneficiază enorm de piața noastră unică, își plătesc aici o parte corectă din impozit. Înseamnă crearea unui mediu fiscal corect și simplu, în care campionii noștri digitali de acasă să crească și să prospere. Și înseamnă a înțelege oportunitățile pe care le oferă tehnologia și datele mari, astfel încât normele fiscale să fie mai ușor de respectat și mai ușor de aplicat.”

Comisia Europeana are nevoie si de suportul Parlamentului European pentru a isi pune planul in aplicare, dar cum acolo companiile mari pot face foarte mult lobby, e greu de spus in ce masura ceea ce vrea ea e posibil. Daca intr-un final Comisia Europeana va reusi sa oblige Apple, Amazon, Microsoft, Google, Facebook, Twitter, sa plateasca taxe in tarile in care castiga banii, atunci serviciile oferite de aceste companii vor deveni cu siguranta mult mai scumpe.

Comisia Europeana stie acest lucru, dar vrea sa aduca mai multi bani la bugetele tarilor din UE, ceea ce desigur ca ar permite investirea banilor in diverse proiecte, dar totule  deocamdata la stadiul de plan.