Coronavirus Romania: masuri de urgenta luate de autoritati

0

Declarații de presă susținute de secretarul de stat în MAI, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat, și secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan, referitoare la gestionarea situației privind noul Coronavirus (COVID-19)

Publicată de Ministerul Afacerilor Interne, Romania pe Duminică, 8 martie 2020

Coronavirus aduce in Romania masuri de urgenta luate de catre autoritati, prima dintre ele fiind interzicerea adunarilor care implica participarea a mai mult de 1000 de persoane, pana in data de 31 martie, inclusiv pentru meciurile de fotbal.

Adunarile care implica participarea a mai putin de 1000 de persoane pot fi permise doar dupa o analiza a riscului privind infectarea cu Coronavirus, aceste decizii urmand a fi luate la nivel local, in functie de natura evenimentului, a contactilor, si nu numai.

Coronavirus aduce in Romania si sistarea stagiilor practice a studentilor, plus vizitele apartinatorilor internati in spitale, masura fiind aplicata tot pana la 31 martie, exceptie facand studentii care sunt voluntari in cadrul spitalelor din Romania.

Persoanele care sunt izolate la domiciliu vor avea interdictie de a parasi Romania, Raed Arafat vorbind despre o posibila interdictie de a cumpara si bilete de avion, dar se pare ca se va interzice trecerea prin punctele de frontiera.

Scolile in care se confirma infectari cu noul Coronavirus vor avea cursurile suspendate pentru o perioada de doua saptamani de zile, asa cum s-a intamplat inclusiv in Timisoara, unde un elev a infectat o eleva, desi erau din clase diferite.

Autoritatile din Romania le cer deasemenea si romanilor care locuiesc in strainatate in zonele afectate de Coronavirus, in principal in cele din Italia, sa nu se intoarca in tara, in special in perioada Pastelui, pentru a nu infecta persoanele din tara.

Raed Arafat a auntat masurile in cadrul unei conferinte de presa care a fost organizata cu doar cateva minute in urma, masurile acestea avand menirea de a limita raspandirea Coronavirus in tara noastra in cursul lunii martie.

“🔴Începând de astăzi, 8 martie 2020, sunt interzise manifestările publice sau private, în spații deschise sau închise, cu un număr de participanți mai mare de 1000 de persoane.

🔴Această măsură este obligatorie, la nivel național, pentru toți agenții publici și privați și nu este supusă negocierii, excepțiilor, neputând fi amânată.

🔴De asemenea, evenimentele la care este estimată participarea unui număr mai mic de persoane pot fi organizate doar după obținerea aprobării de la Direcțiile de Sănătate Publice locale.

🔴Acceptul sau refuzul organizării va fi transmis în baza unei analize care ține cont de natura evenimentului, grupa de vârstă a participanților, modalitatea în care participanții ajung la eveniment și durata deplasării către eveniment, dacă există posibilitatea ca la eveniment să participe persoane pentru care există posibilitatea să fi fost în zone de risc sau să fi intrat în contact cu persoane contaminate.

🔴Această decizie este valabilă până la data de 31 martie 2020 pe întreg teritoriul național al României și există posibilitatea prelungirii, în funcție de evoluția situației.
De asemenea, în aceeași perioadă, nu vor mai fi organizate stagii de practică în spitale pentru studenții la medicină și farmacie, cu excepția situațiilor de voluntariat în sprijinul medicilor.

🔴În aceeași perioada, până la 31 martie a.c., aparținătorii pacienților nu pot efectua vizite în spitale.
Vă informăm că a fost realizată și aprobată procedura de suspendare a cursurilor în unitățile de învățământ în cazul apariției cazurilor de COVID – 19 (coronavirus) în respectivele unități. Procedura este utilă pentru luarea măsurii de suspendare a cursurilor în mod rapid și unitar, prin decizie a comitetului județean pentru situații de urgență.

🔴Reiterăm faptul că nu se eliberează certificate medicale de “om sănătos” și că pacienții care nu prezintă suspiciuni nu sunt testați pentru infectarea cu virsul COVID – 19 (coronavirus).

🔴Până astăzi, 8 martie, la nivel național au fost confirmate 13 cazuri de cetățeni infectați cu virusul COVID – 19 (coronavirus) pe teritoriul României.

🔴Dintre cei 13 cetățeni care au contactat virusul, 4 sunt declarați vindecați și au fost externați.

🔴Starea de sănătate a pacienților internații este bună, iar persoanele în vârstă și care au boli cronice sunt monitorizate cu atenție.

🔴Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 15 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 12734 de persoane sunt în izolare la domiciliu și sub monitorizare medicală. Se observă o ușoară scădere atât a numărului persoanelor aflate în carantină instituționalizată, cât și a celor aflate si în izolare la domiciliu, ca urmare a împlinirii termenului de 14 zile de la intrarea în aceste proceduri pentru persoanele care au venit în țară începând cu 22 februarie a.c.
În cursul zilei de ieri, 7 martie, au fost înregistrate 89 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 669 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

🔴Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE. De asemenea, cetățenii români din străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.

🔴În continuare vă prezentăm situația privind infectarea cu virusul COVID – 19 (coronavirus) la nivel european și global, făcând precizarea că România se numără printre statele cel mai puțin afectate de acest virus.

🔴Astfel, până la data de 7 martie 2020, au fost raportate 7264 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andora. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania și Regatul Unit.”