Coronavirus Romania: Masuri noi Anuntate de catre Guvernul Romaniei

Declaratii de presa sustinute de ministrul afacerilor interne, Ion Marcel Vela si ministrul sanatatii, Victor Costache – sediul MAI

Declaratii de presa sustinute de ministrul afacerilor interne, Ion Marcel Vela si ministrul sanatatii, Victor Costache – sediul MAI

Publicată de Ministerul Sănătăţii – România pe Joi, 12 martie 2020

UPDATE: Ministrul Sanatatii si Ministerul MAI anunta masuri de urgenta luate pentru blocarea exportului de medicamente din Romania in afara tarii, medicamentele fiind esentiale pentru lupta impotriva Coronavirus.

Sunt inchise temporar, din cauza traficului redus, punctele de trecere a frontierei Turnu, Sacuieni, Salonta, Valea lui Mihai, Sighet Negru Voda, Lipnita, Dobromir, Zimnicea, Turnu Magurele, Bechet, Radauti-Prut, Oancea, punctele inchise unilateral de Serbia.


Coronavirus continua sa se raspandeasca in Romania, ajungandu-se la 50 de infectari astazi, cu 3 noi cazuri anuntate de catre autoritati, iar acum primul-ministru, Ludovic Orban anunta o serie de noi masuri care sunt pregatite pentru tara noastra in lupta cu virusul.

Coronavirus a fortat luarea unor masuri fara precedent dupa anul 1989, fiind interzise adunarile publice de peste 1000 de persoane, sau cele private de peste 100 de persoane, zborurile catre, si dinspre, anumite tari, carantinarea cetatenilor care vin din multe tari, si nu numai.

Guvernul Romaniei ia masuri pentru ajutorarea DSP-urilor care fac anchetele epidemiologice, personal suplimentar fiind gasit pentru a sustine inspectorii care isi desfasoara acum activitatea, anchetele urmand a fi deasemenea extinse.

Primul-ministru cere deasemenea cresterea capacitatii de diagnosticare a pacientilor pentru care exista posibilitatea de a fi infectati cu Coronavirus.

In sprijinul DSP-urilor vor fi folosite cu prioritate mai mare ambulantele pentru a ajuta la transportul probelor, si nu numai, cand se fac solicitari de la aceasta institutie, totul pe masura ce numarul cazurilor ar putea creste.

Se fac in momentul de fata pregatiri pentru momentul in care se va intra in cea de-a treia etapa in lupta cu Coronavirus, adica o extindere a paturilor de spital pentru a acomoda mai multi pacienti infectati.

Primul-ministru le cere oamenilor sa fie mult mai responsabili si sa respecte cu o strictete mai mare recomandarile de protectie venite de la autoritati, dar sa si priveasca mult mai circumspect stirile false distribuite prin Facebook si WhatsApp.

Interoperabilitatea bazelor de date ale STS, Politiei Romane, Politiei de Frontiera, etc, urmeaza sa fie imbunatatita pentru ca datele cetatenilor sa poata fi accesate mult mai usor, in special in momentul in care se face verificarea de la granite.

Prevenirea companiilor de utilitati publice in legatura cu interventia la clienti care sunt in izolare la domiciliu si ar putea reprezenta un risc pentru angajatii trimisi de catre acestea.