Calea Lactee: Anuntul UIMITOR care-i poate Explica Evolutia

Calea Lactee are parte de un anunt uimitor care ne poate oferi primele explicatii cu privire la felul in care a evoluat galaxia pana in acest moment.

Calea Lactee evolutie

Calea Lactee este imensa galaxie din care facem parte, iar un anunt recent al cercetatorilor ar putea aduce si o explicatie cu privire la felul in care aceasta a evoluat pana in momentul de fata in decursul a miliarde de ani. O dinstanta grupare de stele care se invart cu viteza foarte mare ar putea furniza informatii importante cu privire la evolutia prin care a trecut Calea Lactee pana in momentul de fata, dar si pentru haloul de gaz care o inconjoara acum.

Calea Lactee ar putea avea explicata evolutia sa de catre gruparea de stele cu denumirea 47 Tucanae, aceasta aflandu-se la o distanta de aproximativ 15.000 de ani-lumina fata de pamant, undeva la marginea haloului galactic. Conform cercetatorilor din Germania, in aceasta grupare de la marginea galaxiei Calea Lactee s-ar afla 25 de pulsari, adica stele neutron foarte dense care se invarc u mare viteza si emit radiatii din doua zone de pe suprafata lor.

Calea Lactee: Anuntul UIMITOR care-i poate Explica Evolutia

Radiatiile emise de catre aceste stele spre Calea Lactee pot fi obsevate doar in momentul in care stelele sunt indreptate spre Pamant, iar de aceea ele par ca licaresc, sau pulseaza. Pulsarii au campuri electromagnetice foarte puternice in jurul lor, iar pe masura ce particule incarcate trec prin ele, se disloca electroni care emit si radiatii inspre Calea Lactee, iar observarea acestor fenomene ar putea explica si cum a evolua galaxia noastra in timp.

“În 2001, am observat că pulsarsele din partea îndepărtată a clusterului aveau o măsură de dispersie mai mare decât cele din partea apropiată, ceea ce implica prezența gazului în cluster. Pulsars din acest cluster ne poate oferi o perspectivă unică și fără precedent a geometriei pe scară largă a câmpului magnetic din halo galactic.”

Calea Lactee ar putea avea explicata evolutia prin masurarea dislocarii de elctroni si a frecventii pulsarilor, cercetatorii putand descoperi foarte multe secrete ale galaxiei noastre. Cercetatorii analizeaza acel grup de stele inca de prin 2001 folosind un telescop pentru unde radio care are denumirea Parkes, ei descoperind ca formatiunile de acest gen au campuri magnetice surprinzator de puternice, ele fiind amplificate de vanturile galactice.

Calea Lactee este o galaxie foarte veche, cu milioane de stele si planete, iar toate aceste analize sunt extrem de importante pentru a putea afla mai multe despre “casa” care ne gazduieste planeta acum.