Calea Lactee: Imaginea INCREDIBILA, cat de Mare este Galaxia

Calea Lactee are intr-o imagine incredibila prezentata marimea sa de catre cercetatori, iata ce au descoperit acestia in legatura cu galaxia noastra.

Calea Lactee diametru

Calea Lactee are parte de o descoperire incredibila astazi care ne arata in realitate cat de mare este galaxia din care facem cu totii parte, ea venind in urma unei analize foarte atente facute pentru univers. Multumita telescopului Fermi, si in colaborare cu NASA, cercetatorii au reusit intr-un final sa calculeze marimea galaxiei Calea Lactee, iar noile date ne arata ca aceasta e chiar mai mare decat se credea initial, ajungand la 1.9 milioane de ani-lumina.

Calea Lactee se intinde dintr-un colt in altul pe o distanta de 1.9 milioane de ani-lumina, ceea ce in final ne spune ca facem parte dintr-un corp cosmic al carui dimensiunea include milioane peste milioane de stele. Marimea totala pe care o are Calea Lactee este de 15 ori mai mare decat cea a discului sau luminos, iar asta pentru ca in afara acestuia exista materie neagra care nu emite lumina, si a carui diametru a fost extrem de greu de calculat de cercetatori.

Calea Lactee: Imaginea INCREDIBILA, cat de Mare este Galaxia

Calea Lactee diametru galaxie
Imagine inregistrata de telescopul Fermi care arata toata galaxia Calea Lactee, ea fiind facuta de FERMI LAT COLLABORATION/DOE/NASA.

Calea Lactee a avut diametrul sau calculat folosind galaxii care o orbiteaza, iar cercetatorii spun ca marja de eroare este de 0.4 milioane de ani-lumina, deci foarte mare, dar asta era de asteptat. Gasirea marginii galaxiei Calea Lactee a fost foarte complicata, cercetatorii folosind simulari pentru modul in care se formeaza galaxiile pentru a incerca sa faca acest calcul, iar mai sus puteti vedea cum ar arata in realitate galaxia din care facem noi parte in acest moment.

Calea Lactee nu este o necunoscuta totala, astfel ca pentru a se calcula diametrul au fost aplicate datele dina ceste simulari pe imaginile inregistrate pana acum in legatura cu ea, iar asa s-a ajuns la cei 1.9 milioane de ani-lumina. Descoperirea este una foarte importanta deoarece ne spune intr-un final cat de mici suntem in aceasta galaxie uriasa, nu ca si cum multa lume n-ar sti deja ca in Calea Lactee exista atat de multe corpuri cosmice incat noi nu contam.

Calea Lactee este in continua monitorizare, si e mai mult ca sigur sa aflam si alte descoperiri impresionante facute de catre astronomii care monitorizeaza cu foarte mare atentia in acest moment.