Android: SURPRIZA pe Final de An, Schimbarea la Nivel Global

Android a fost in centrul unei surprize pe final de an 2019, iata ce schimbare neasteptata a avut loc la nivel global, si cum e implicat inclusiv iOS.

Android scadere

Android este de departe cel mai folosit sistem de operare pentru telefoane, tablete, si nu numai, la nivel global, insa pe final de an 2019 s-a observat o surpriza foarte interesanta. Conform celor de la Statista, pe final de an 2019, cota de piata a Android a scazut in raport cu cea a iOS, la nivel global, cu aproape doua puncte procentuale, ceva ce nu e chiar atat de obisnuit, in 2018 situatia fiind complet diferita pentru cele doua sisteme de operare.

Android a scazut pe final de 2019 de la o cota de piata de 75.8% la nivel global, la 74.1%, iOS asimiland toata aceasta pierdere, ba luand putin si de la alte sisteme de operare pentru dispozitive electronice. Situatia e complet diferita fata de finalul dean 2018, cand Android a luat de la iOS peste doua puncte procentuale in perioada sarbatorilor de iarna, intre noiembrie si decembrie, ceea ce ne arata ca finalul de an 2019 a fost castigat de Apple.

Android: SURPRIZA pe Final de An, Schimbarea la Nivel Global

Android si iOS insumeaza impreuna aproape 99% din piata totala de dispozitive electronice la nivel global, iar intre cele doua sisteme de operare este un “dans” constant in ceea ce priveste nivelul de utilizare. Diferenta pe final de an 2019 poate fi explicata printr-o crestere a vanzarilor de iDevice-uri si o scadere a vanzarilor de dispozitive cu Android, mai ales ca Huawei nu a avut tocmai parte de o perioada foarte buna, iar competitorii sai n-au prea profitat de asta.

Android ramane totusi cu o cota de piata de 3 ori mai mare decat cea a OS, si cu un numar de dispozitive active care este de tot atatea ori mai mare, ceea ce pana la urma e perfect normal. Android nu va fi depasit vreodata de catre iOS in ceea ce priveste cota de piata atat timp cat Apple nu va “deschide” sistemul sau de operare catre alti producatori, dar scaderea de pe final de an 2019 e una interesanta, si neobisnuita, iar la inceput de an 2020 am putea vedea ceva similar.

Android va ramane in continuare sistemul de operare preferat al producatorilor de telefoane mobile, va ramane in continuare foarte folosit, insa Coronavirus ar putea aduce noi scaderi ale cotei sale de piata.