LUNA: ULUITOARE Descoperire NASA, cat de Mare e PERICOLUL

LUNA este in centrul unei uluitoare descoperiri facute de catre NASA, iata si ce mare pericol a detectat agentia spatiala americana pentru oameni.

LUNA radiatii

LUNA este iar in centrul unei descoperiri foarte importante facute de catre cei de la NASA, iar asta pentru ca ea ne dezvaluie un pericol foarte mare la care este supus satelitul natural al Pamantului. Mai exact, se pare ca radiatiile care vin dinspre soare spre Pamant afecteaza LUNA intr-o masura mult mai mare decat s-a crezut pana in momentul de fata, iar animatia de mai jos ne arata exact ce se intampla in cazul radiatiilor care vin de la steaua ce ne sustine viata.

LUNA, conform celor crezute de catre NASA pana recent, ar fi trebuit sa fie protejata de radiatiile solare nocive, Pamantul protejand-o cu al sau camp magnetic, insa in realitate asta nu se intampla tot timpul. Din cauza modului in care aceste vanturi solare calatoresc prin univers, si a miscarii Pamantului, LUNA este in anumite momente expusa in fata unor radiatii solare extrem de puternice, iar asta poate pune in pericol misiunile viitoare cu astronauti.

LUNA: ULUITOARE Descoperire NASA, cat de Mare e PERICOLUL

LUNA radiatii soare
FOTO: Genna Duberstein/ADNET/Q.Q. Shi/Shandong Univ.

LUNA urmeaza sa aiba o baza facuta de catre NASA in viitorul nu foarte indepartat, iar ceea ce a fost descoperit acum ne arata ca in anumite momente astronautii vor fi expus in fata unor radiatii foarte periculoase. Daca Pamantul nu va putea proteja LUNA de aceste radiatii periculoase, atunci cei de la NASA vor trebui sa gaseasca alte metode prin care sa ii tina pe oameni in siguranta in momentele in care protectia lor dispare fara a putea schimba asta.

“Ce mod de a bate vântul în spațiu are o nouă importanță pentru siguranța astronautului pe Lună. Folosind date de la mai multe misiuni NASA, oamenii de știință au descoperit că vântul creat de particule de mare viteză de la Soare poate provoca coada bulei magnetice de protecție a Pământului să apară ca un parbriz de vânt puternic. Această mișcare poate trage coada atât de departe de linie, încât expune Luna la particule potențial dăunătoare, în anumite momente în care a fost creată anterior că este protejată. Constatarea, care relevă o nouă provocare de a prezice când activitatea solară expune Luna, va ajuta oamenii de știință și ingineri să se pregătească pentru viitoarele misiuni lunare.”

LUNA se afla la o distanta variabila de pana in, si putin peste, 400.000 de kilometri, in raport cu Pamantul, iar NASA credea pana recent ca radiatiile solare nu pot afecta obiecte aflate la distante mai mici de 1 milion de kilometri. Ei bine, NASA a ajuns la concluzia ca inclusiv LUNA, care e mult mai aproape, poate fi afectata, iar asta schimba foarte mult “calculele” in ceea ce priveste misiunile pe care agentia spatiala le pregateste in momentul de fata pentru a stabili o baza lunara permanenta in cursul urmatorilor ani.

LUNA va avea mai mult ca sigur o baza facuta de catre cei de la NASA, insa ramane de vazut si cum anume vor putea fi protejati cei care vor fi trimisi acolo de catre agentia spatiala americana.