Nelu Tataru: explicatii privind numarul mare de decese din Romania

Nelu Tataru decese Romania

Nelu Tataru, ministrul Sanatatii, a oferit explicatii cu privire la numarul mare de decese inregistrate in Romania din cauza pandemiei de Coronavirus, el explicand faptul ca se raporteaza toate decesele ce privesc persoane infectate cu COVID-19, dar care aveau si comorbiditati.

Nelu Tataru spune deasemenea ca alte tari raporteaza mai putine decese pentru ca nu includ si persoanele cu comorbiditati in randul celor care au decedat din cauza noului Coronavirus, astfel ca au procente si cifre mai mici decat in cazul tarii noastre, poate si a altora, noi fiind plasati pe locul 2 in Europa la decese din cauza COVID-19.

“Mortalitatea este dată de cazurile grave, cazurile cu comorbidităţi, după o îndelungă, să spunem, suferinţă şi luptă cu boala în terapiile intensive. Există patologii concomitente, există patologii decompensate în aceste şapte luni şi există în acelaşi timp şi resurse limitate în această boală. Discutăm de o mortalitate efectivă dată SARS-CoV-2, dar există şi o mortalitate dată de decompensările acestor boli cronice.

Raportăm efectiv la tot ce înseamnă comorbidităţi. Noi am văzut şi celelalte raportări. De exemplu, sunt unele ţări care dau acea raportare pentru cazurile decedate de SARS-COV-2, fără comorbidităţi sau decesul prin decompensarea acestor comorbidităţi. Noi am ales să raportăm toate decesele care au avut, o dată, cauză SARS-CoV-2, dar şi decompensarea patologiilor concomitente prin prezenţa SARS-CoV-2 şi decesul fiind din acele cauze.”