Raed Arafat: Explicatii privind testarea rapida pentru Coronavirus

0

Raed Arafat testarea rapida Coronavirus

Raed Arafat a oferit o serie de explicatii suplimentare cu privire la testarea rapida pentru Coronavirus de indata ce noile teste rapide vor fi distribuite in Romania, adica de saptamana viitoare, si asta ar trebui sa creasca numarul testelor facute, dar si viteza lor de realizare.

Raed Arafat spune ca in ciuda faptului ca aceste teste rapide vor contribui la cresterea ratelor de testare, oamenii nu ar trebui sa ceara testarea fara sa aiba simptome, pentru ca acest lucru nu se va intampla, deci nu trebuie sa va ganditi la asa ceva acum.

“De mâine începem distribuirea primelor 300.000 de teste rapide de antigen la nivel naţional din cele trei milioane care s-au contractat. Săptămâna viitoare vom distribui încă o tranşă. Asta înseamnă că la nivel de servicii de urgenţă, camere de gardă, spitale, poate chiar la nivelul serviciilor de ambulanţă o să începem să dăm aceste teste, posibilitatea de a testa şi de a obţine un rezultat rapid va fi mult mai mare. Deci testarea va fi mai intensă, mai frecventă, poate şi mult mai mare decât să recoltezi şi aştepţi PCR-ul.

Nu testăm asimptomatici. Săptămâna viitoare, din ce am discutat cu domnul ministru Tătaru, vom începe să dăm şi serviciilor de ambulanţă, şi atunci când te duci la un suspect, la un simptomatic, atunci da, poţi să faci testul. Deci să înţeleagă lumea: nu vom face teste la cerere, la telefon, să vină ambulanţa să mă testeze. Exclus. Dacă ne chemi şi vedem că nu ai simptome, nu te testăm, pentru că asta înseamnă că pui sistemul de urgenţă sub presiune.”