AVERTIZAREA Guvernului Romaniei pentru toti cetatenii din tara

Guvernul Romaniei emite, prin intermediul agentiei sale pentru securitate cibernetica, o avertizare cu privire la protejarea datelor noastre personale, in special daca primim apeluri nesolicitate de la diverse persoane pe care nu le cunoastem, sau le cunoastem prea putin.

“În luna octombrie a acestui an are loc cea de a 8-a ediție a Lunii europene a securității cibernetice (ECSM) a Uniunii Europene, eveniment care promovează securitatea online în rândul cetățenilor UE. Campania anuală de sensibilizare cu privire la securitatea cibernetică este coordonată de Agenția Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică (ENISA) și de Comisia Europeană și este sprijinită de statele membre și de peste 300 de parteneri din diverse sectoare.

Campania ECSM din acest an a fost concepută în așa fel încât să abordeze problemele de securitate legate de digitalizarea vieții de zi cu zi, care au fost accelerate de pandemia de COVID-19. Campania din 2020, „Think Before U Click” („Gândește înainte de a face clic”), îi încurajează pe oameni să analizeze cu atenție, înainte de accesa diferite linkuri pe internet și abordează diferite tematici privind securitatea cibernetică, pentru a-i ajuta pe utilizatori să identifice amenințările cibernetice și să se pregătească pentru a le înfrunta.

Prima tematică analizează practicile de tip scam (tentative de fraudă online) și este axată pe schimbul de informații legate de amenințările cibernetice actuale și potențiale. Activitățile sunt concentrate pe atacuri de tip phishing, compromiterea adreselor de e-mail profesionale și tentativele de fraudă în contextul cumpărăturilor online. Obiectivul acestei tematici este ca utilizatorii să înțeleagă eventualele capcane lăsate de atacatori atunci când efectuează tranzacții online, în numele unei companii sau cu titlu personal.”