Android: Atentie! Pericol Major pentru Milioane de Telefoane

Android ceai

Android este din nou in centrul atentiei dupa ce un pericol urias pentru milioane de telefoane din intreaga lume a fost descoperit, si utilizatorii trebuie sa stie cum sa se protejeze. Vorbim despre un nou tip de malware numit TeaBot, acesta fiind descoperit in Italia, acolo unde utilizatorii de telefoane cu acest sistem de operare au fost afectate de malware-ul bancar care poate inclusiv sa preia controlul total asupra unui dispozitiv mobil, la comanda.

Android este un sistem de operare liber, teoretic bine protejat, insa din pacate exista si probleme de acest gen care reprezinta un pericol extrem de serios pentru oameni din intreaga lume. Acest malware numit TeaBot a fost gandit pentru a ataca clienti ai 60 de banci din Europa, el putand intercepta SMS-urile oamenilor intr-o prima faza, dar si datele de logare in aplicatiile pentru internet banking care sunt instalate in telefoanele cu sistem de operare Android.

Android: Atentie! Pericol Major pentru Milioane de Telefoane

Android ceai interfata
Interfata de instalare a unei aplicatii pentru Android infectata cu TeaBot.

Android poate fi exploatat de catre acest malware pentru ca hackerii sa poata vedea in timp real tot ceea ce face un utilizator pe ecranul telefonului, si sa controleze anumite functii prin sistemele de accesibilitate. Acest malware ar fi aparut in ianuarie in Spania, si de atunci s-a raspandit in Franta, Italia, Belgia, Olanda, fiind distribuit prin mesaje malitioase traduse in toate aceste limbi, astfel ca utilizatori Android sunt pacaliti sa-l instaleze in propriile dispozitive.

Android poate oferi protectie pentru utilizatori, insa nu si cand ei instaleaza singuri malware in telefoane, in aceste situatii fiind imposibil pentru cei de la Google sa ofere vreo metoda de protectie. Acest malware a fost gandit pentru a ataca clientii a 60 de banci, insa este in continua dezvoltare pentru ca exista utilizatori de telefoane Android in mai multe tari europene de la care hackerii care l-au dezvoltat vor sa fure si mai multi bani in continuare.

Android nu are descoperite anual foarte multe versiuni periculoase de malware, insa cand sunt descoperite se incearca de obicei blocarea lor rapida de catre compania Google.