Android: Extrem de Serioasa Problema Ascunsa in Telefoane

Android trasabilitate

Android este cel mai folosit sistem de operare pentru telefoane mobile, insa din pacate exista si o serie de probleme foarte serioase care pot fi exploatate de catre hackeri in momentul de fata. Astazi vorbim despre una care a fost descoperita in Android, si care le permitea unor aplicatii pentru telefoane sa acceseze date ale utilizatorilor fara ca acestia sa stie, ele continand informatii cu privire la locatiile prin care acestia au trecut, dar nu se limitau doar la atat.

Android a avut implementate de catre compania Google o serie de schimbari menite sa ajute oamenii sa afle rapid daca exista vreun risc sa fi intrat in contact cu o persoana infectata cu noul Coronavirus. Vorbim despre o serie de API-uri care inregistrau locatiile prin care ne miscam, datele putand fi comparate cu ale persoanelor care declarau in telefoanele Android faptul ca sunt infectate, iar cei care s-au intersectat fizic cu ei erau anuntati despre situatie.

Android: Extrem de Serioasa Problema Ascunsa in Telefoane

Android a avut implementat corect acest sistem de catre Google, insa aplicatiile terte care au fost gandite in baza sa nu functionau tocmai corect, ele stocand informatiile sensibile ale oamenilor intr-un format neprotejat. Datele respective erau lasate nesterse in logurile de sistem ale Android, iar din pacate unele dintre aplicatiile preinstalate in telefoane aveau permisiunea nativa de a accesa acele informatii, implicit si cele privind locatiile prin care au trecut oamenii.

Android are aici din nou o problema ce are la baza aplicatii cu implementari nepotrivite ale tehnologiilor de la Google, si din pacate putem vorbi de zeci de milioane de oameni care au datele vulnerabile, sau poate mai mult. Cei de la Google nu au ce sa faca aici pentru ca problema nu sta la ei, ci la cei care fac aplicatiile care ar trebui sa le spuna oamenilor daca au intrat in contact cu o alta persoana care a fost confirmata ca infectata cu noul Coronavirus.

Android nu are cum sa aiba problema rezolvata decat de catre cei care fac aplicatiile acestea, asa ca ramane sa vedem in ce masura lucrurile vor deveni mai sigure in viitor.