Atentionare de la Valeriu Gheorghita pentru Milioane dintre Romani

Valeriu Gheorghita are o atentionare foarte importanta pentru milioane de romani din toata tara, iar asta pentru ca varianta delta a Coronavirus, cea indiana, incepe sa se raspandeasca tot mai mult in Marea Britanie, tara cu 80% din populatia eligibila vaccinata.

Valeriu Gheorghita spune ca acolo virusul se raspandeste in randul celor care nu s-au vaccinat, sau au o singura doza de vaccin, spunand ca este esential ca romanii sa isi faca schema completa de vaccinare pentru a benficia de protectie si impotriva acestei variante periculoase.

“Deci da, ține de noi care va fi amplitudinea următorului val de îmbolnăviri, câte decese vom avea și care va fi presiunea la nivelul spitalelor. Nu cred că își mai dorește nimeni să avem oameni care mor dintr-o boală prevenibilă prin vaccinare. Asta este realitatea și toate datele ne arată că avem un control foarte bun din punct de vedere epidemiologic acolo unde rata de acoperire vaccinală a fost foarte bună și aici sunt exemple cât se poate de elocvente din țările care au înregistrat o acoperire vaccinală bună.

Și cea ce se întâmplă astăzi în Marea Britanie, unde peste 80% din adulții eligibili au primit cel puțin o doză de vaccin ne arată, pe de-o parte, că majoritatea cazurilor de îmbolnăvire cu tulpina Delta sunt la oameni nevaccinați, iar cazurile care apar la persoanele vaccinate în marea lor majoritate sunt la persoanele care au făcut doar o singură doză. Deci, repet, este important să completăm schema de vaccinare. De asemenea, sunt date care apar pe parcurs și care se referă la nivelul de imunitate obținută prin boala naturală și la durata imunității.

Vedem deja că avem date care ne arată o menținere a răspunsului imun după infecția naturală, undeva la până la 12 luni, până la un an, ceea ce ne poate crea din punct de vedere epidemiologic o barieră temporară împotriva răspândirii infecției cu SARS-COV-2; însă, așa cum am mai spus, imunitatea obținută prin boala naturală nu este suficient de protectoare față de riscul de reinfecție cu noi variante virale mutante, şi aici mă refer la varianta sud-africană, varianta indiană, dar și celelalte, și, de asemenea, persoanele care au trecut prin infecția naturală cu SARS-COV-2 au avut un o creștere importantă a nivelului de anticorpi după vaccinare.

Deci, este important să ne vaccinăm chiar dacă am trecut prin infecția naturală, tocmai pentru că în felul acesta suntem mult mai bine protejați în fața infecției cu noile variante virale, care, așa cum am spus, din păcate, se pare că vor căpăta o amploare mai mare în perioada următoare. Însă ține de noi cât de bine vom fi imunizați din punct de vedere al imunității colective.”