Ministerul Sanatatii: Ce poti Face cu noul Certificat COVID

Ministerul Sanatatii explica, prin secretarul de stat Andrei Baciu, la ce poate fi folosit certificatul COVID, acesta nefiind un document de calatorie, ci doar unul care ne permite sa dovedim ca suntem vaccinati, insa nimic mai mult, asa ca e bine sa stiti acest lucru.

“E important să explicăm rolul acestui certificat. Acesta nu este un document de călătorie, chiar așa spune și pe certificatul în sine, scrie negru pe alb. Rolul acestui certificat este de fapt de a simplifica și de a facilita transportul, traficul de persoane la punctele de trecere a frontierei. A venit sezonul cald, oamenii își iau vacanță, merg în concedii, călătoresc foarte mult.

Şi atunci dacă procesul de verificare al tuturor acestor documente s-ar face manual s-ar crea cozi foarte lungi și un timp de așteptare foarte mare și atunci s-a identificat această soluție digitală prin scanarea acestui simplu cod QR care nu mai presupune o verificare manuală. Acesta este principalul beneficiu, dar este de fapt o alternativă digitală la o formulă clasică pe hârtie a unor documente care atestă apartenența la o situație epidemiologică, nu este un document de călătorie, nu este un document care să îți acorde anumite beneficii de călătorie.

Politicile epidemiologice ale fiecărui stat membru variază și sunt apanajul fiecărui stat membru, aceasta este doar o formă alternativă digitală la documentele existente care, așa cum spuneam, atestă apartenența la o stare epidemiologică.”