Valeriu Gheorghita: Tulpina Delta a Coronavirus e de 3 Ori mai Contagioasa

Valeriu Gheorghita a afirmat ca tulpina delta, indiana, a Coronavirus este de 3 ori mai contagioasa decat cea initiala care a generat pandemia globala, si de 2 ori mai contagioasa decat cea din Marea Britanie, insa separat de ea circula acum inclusiv cele Gamma si Beta, toate aparent si mai periculoase.

Valeriu Gheorghita spune ca o persoana inectata cu tulpina initiala a Coronavirus infecta inca alte doua persoane, insa in cazul celei delta, o persoana bolnava poate imbolnavi inca 6 – 7 persoane, deci vorbim despre o raspandire de peste 3 ori mai mare.

INSP a anuntat aseara ca exista deja raspandire comunitare a variantei Delta in Pitesti, iar de aici va incepe cel mai probabil o raspandire in toata tara, inceata, numarul de cazuri putand creste progresiv in urmatoarea luna in toata tara.

“Ce face ca această tulpină să fie atât de îngrijorătoare? Sunt câteva elemente care țin, pe de o parte, de contagiozitate și de infecțiozitate, sunt cât se poate de clare datele care ne arată o capacitate crescută de transmitere a infecției cu varianta Delta, ca urmare a faptului că se leagă foarte ușor de receptori, se multiplică într-o cantitate mult mai mare și, ca atare, cantitatea de virus din secrețiile respiratorii este mai crescută.

Practic, acel factor bazal de reproducere a cazurilor, în cazul variantei Delta comparativ cu varianta Alfa și varianta inițială din Wuhan, este mult mai mare. Un caz pozitiv de infecție cu varianta Delta poate să genereze până la 6-7 cazuri secundare de boală, după cum un caz de infectare cu varianta Alfa, cu varianta, cu tulpina britanică, care în momentul acesta este dominantă, poate să genereze circa 3-4 cazuri secundare, iar infecția cu tulpina inițială din Wuhan genera circa două cazuri secundare de boală.”